ХПІ — учасник освітнього проекту Європейського Союзу в сфері IT

Представники НТУ «ХПІ» стали учасниками зборів проектних команд українських університетів — членів консорціуму міжнародного проекту MASTIS.

MASTIS «Створення сучасної магістерської програми в галузі інформаційних систем» — один з 140 проектів, які отримали фінансування Європейського Союзу в рамках програми ERASMUS+ за результатами конкурсного розгляду 515 грантових заявок.

Мета MASTIS — гармонізувати педагогічні підходи в ІТ-освіті з передовими практиками провідних університетів світу та ІТ-бізнесом.

У зустрічі, яка проходила в ХНЕУ ім. С. Кузнеця 12 квітня, взяли участь: проектні команди українських університетів — членів консорціуму проекту MASTIS, у тому числі НТУ «ХПІ», представники МОН України, Національного ERASMUS+ офісу, студенти, випускники, представники Kharkiv IT Cluster, координатор проекту MASTIS професор університету Ліон 2 (Франція) Жан-Юг Шоша і професор Жюльєн Вельсан.

За результатами зустрічі підписано Меморандум про співпрацю між ХНЕУ ім. С. Кузнеця та IT-кластером Харкова. Відзначимо, що Національний технічний університет «ХПІ» вже підписав відповідний документ 8 квітня 2016 року. Проректор з наукової роботи ХПІ Андрій Марченко підкреслив значимість подібної співпраці не тільки для Харкова, але і для України, адже ІТ-індустрія є одним з рушійних локомотивів економіки сучасної держави.

Друга частина заходу була присвячена обговоренню профілю магістра інформаційних систем (ІС), аналізу навчальних планів підготовки магістрів ІС в університетах-партнерах, планування діяльності проекту. Крім того, представники Національного ERASMUS + офісу здійснили моніторинг проекту в українській частині консорціуму, виявили «вузькі місця» та надали рекомендації щодо їх усунення.

У результаті реалізації проекту MASTIS в університетах-партнерах передбачається розробка та впровадження магістерської програми з ІС, яка буде створена за європейськими стандартами під керівництвом провідних французьких фахівців у цій сфері.

Довідка:

Проект Європейського Союзу MASTIS Establishing Modern Master-level Studies in Information Systems («Створення сучасної магістерської програми в галузі ІС») є унікальним освітнім консорціумом, який базується на мережі університетів —  членів ERCIS (Європейського центру досліджень у галузі інформаційних систем), і являє собою зразок співпраці між університетами та компаніями різних країн Європи.

У проекті беруть участь команда з 16 університетів України, Чорногорії, Німеччини, Норвегії, Італії, Литви, Словенії, Швеції, Ліхтенштейну і Франції, яка і координує даний проект.

Cклад консорціуму (Україна):

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця;

Національний університет «Львівська політехніка»;

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»;

Вінницький національний технічний університет;

Херсонський державний університет;

Міністерство освіти і науки України.

Основні завдання проекту MASTIS:

– поліпшення магістерської програми в галузі ІС відповідно до потреб сучасного суспільства;

– надання можливості університетам наблизитися до змін на світовому ринку праці та освітньому просторі, швидко реагувати на потреби роботодавців;

– формування у студентів уявлення про профілі різних робочих місць у галузі ІС з метою сприяння працевлаштуванню.