Пішов із життя проректор НТУ «ХПІ», професор Юрій Дмитрович Сакара

Колектив Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» зазнав тяжкої втрати – 10 листопада 2016 року пішов із життя проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, професор Юрій Дмитрович Сакара.

Він був справжнім патріотом нашого університету, пишався своєю приналежністю до його долі та робив усе для того, щоб НТУ «ХПІ» був одним із провідних вузів нашої держави.

Проректор університету, професор Ю.Д. Сакара був керівником, на плечах якого лежав великий тягар відповідальності за розвиток нашого вузу. У тому, що Харківський політехнічний інститут сьогодні, пройшовши важкий шлях у роки розпаду економіки й нестабільності фінансування, став одним із провідних наукових і навчальних центрів України, є, безумовно, і його заслуга.

777Народився Юрій Дмитрович Сакара в 1947 р. у Харкові в родині військовослужбовця. Закінчивши середню школу з золотою медаллю, вступив до Харківського політехнічного інституту. Був відмінником, Ленінським стипендіатом, а по закінченні навчання отримав рекомендацію для вступу до аспірантури.

З 1971 року Ю. Д. Сакара працював у НТУ «ХПІ», пройшов тут шлях від студента до професора, проректора. Став видатним педагогом, визнаним фахівцем у системі вищої освіти, відомим вченим, який плідно примножував наукові досягнення вищої школи в галузі промислової електроніки. В 1985 р. за велику роботу з розвитку міжнародного співробітництва інституту професор Ю.Д. Сакара був нагороджений орденом «Дружба народів». У 2015 р. йому присвоєне почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

З 1990 року, працюючи на посаді проректора ХПІ, Ю.Д. Сакара зробив великий внесок у розробку та втілення концепції розвитку університету як всесвітньо відомого навчально-наукового центру. Під його керівництвом розроблена Концепція виховної роботи в НТУ «ХПІ», що включає національно-патріотичне, правове, трудове, фізичне та естетичне виховання студентів.

Професор Ю.Д. Сакара очолював вчену раду кафедр соціально-гуманітарних наук, координував роботу ради ветеранів університету, орган студентського самоврядування та волонтерську організацію, які визнані кращими серед харківських університетів.

Як професор кафедри «Промислова та біомедична електроніка» Юрій Дмитрович зробив вагомий внесок в організацію навчального процесу, за результатами анкетування професорсько-викладацького складу в 2010 р. він мав один із найвищих рейтингів в університеті. Професор Ю. Д. Сакара – автор 90 наукових і методичних робіт, серед яких три монографії, п’ять навчальних посібників з грифом МОН України, 12 методичних розробок.

Багато зусиль на різних етапах своєї діяльності Юрій Дмитрович доклав до розвитку й процвітання Харківського політехнічного, колектив університету може по праву пишатися таким вихованцем.

Авторитет проректора Ю.Д. Сакари в колективі університету ґрунтується на його високій професійності та чудових особистих якостях – доброзичливості, людяності, тактовності та ввічливості.

Ці якості – високий інтелект, справжня інтелігентність, незмінні етичні принципи, творчий підхід до вирішення будь-яких проблем – яскраво проявлялися в його роботі з координації діяльності бібліотеки, Палацу студентів, спортивного комплексу, студентських гуртожитків. Все це вимагало творчого підходу, вміння тактовного спілкування як із викладачами, так і зі студентами, самостійності в прийнятті рішень. Життєва школа професора Ю.Д. Сакари, його досвід дозволяли йому успішно вирішувати весь цей комплекс проблем. Він багато зробив для розвитку спорту в університеті. Як багаторічний президент баскетбольного клубу «Політехнік», він не лише організаційно забезпечував його діяльність, а й з юнацькою завзятістю уболівав на всіх матчах за улюблену команду. Юрій Дмитрович був завжди відкритим для діалогу зі студентами про найболючіші вузівські проблеми. Як педагог, він умів знайти такі методи і вірні слова, котрі сприймалися студентами не як нудні повчання представника старшого покоління, а як поради людини з колосальним життєвим досвідом, доброзичливої та надійної.

Заступники деканів, з якими він багато років працював як проректор, називали його вихователем вихователів, він у кожному завданні вмів побачити головне, керував ненав’язливо та прищеплював ці вміння молодшим колегам.

В університеті знали Юрія Дмитровича, як людину високої культури та глобального мислення, дійсно благородну, таку, яка дотримується багатьох забутих законів честі, інтелігентну та, разом із тим, сильну керівну особистість.

Колектив Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» глибоко сумує з приводу смерті Юрія Дмитровича Сакари та висловлює щирі співчуття його рідним і близьким.

Церемонія прощання з Юрієм Дмитровичем Сакарою відбудеться в п’ятницю, 11 листопада (12.00) в приміщенні електротехнічного корпусу НТУ «ХПІ».

Альбом пам’яті проректора НТУ “ХПІ” професора Юрія Дмитровича Сакари