ХПІ презентував приміщення для першого в Україні бізнес-інкубатора

18 листопада делегація НТУ «ХПІ» на чолі з ректором вишу професором Євгеном Соколом провела демонстрацію приміщення, яке готують для відкриття бізнес-центру «Інкубатор 1991», представникам іноземних фондів Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) і Phoenix Fund.

Майбутній «Інкубатор» розташований на території Харківського комп’ютерно-технологічного коледжу ХПІ, його площа — близько 700 м2. Під час зустрічі ректор Євген Сокол розповів можливим партнерам та інвесторам про хід ремонтних та підготовчих робіт. Так був продемонстрований зовнішній майданчик, покритий плиткою, відремонтований фасад будівлі, стеля з трьохсистемним типом освітлення, нові металопластикові вікна та двері. Після екскурсії ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол презентував ескізи дизайну внутрішнього наповнення майбутнього бізнес-інкубатора, де, крім робочої зони і кімнати для переговорів, планується кухня і приміщення для відпочинку.

У ході зустрічі Євген Сокол підкреслив, що «Інкубатор 1991» —пілотний проект для України, оскільки вперше він об’єднає два перспективні напрямки сприяння науковим розробкам: коворкінг-центр і бізнес-інкубатор.

«Подібних прикладів в Україні немає. Бізнес-інкубатор визначає можливість доведення наукової ідеї до того стану, коли її можна запропонувати інвестору. У цій ситуації створюється інфраструктура, в якій є ментори, певна система підтримки для допомоги і молодим, і досвідченим вченим. Після того, як ідею запропонували інвестору, він проводить свою експертизу проекту і приймає рішення щодо подальшого фінансування», — повідомив ректор НТУ«ХПІ» Євген Сокол. За його словами, студенти також зможуть стати учасниками проекту. Замість практики вони будуть розробляти стартапи.

Як зазначив представник фонду Phoenix Fund (США) Чарльз Уайтхед, Україна — це універсальне поєднання технологій та ідей, а також талановитих людей і здібних розробників, але тут відсутня інфраструктура, екосистема інновацій. Він вважає, що бізнес-інкубатор стане важливим інструментом, необхідним для комерціалізації «елемента науки в елемент економіки», а це потрібно для зв’язку між наукою і бізнесом.

Голова ради співзасновників «Інкубатор 1991» Денис Гурський розповів, що «Інкубатор 1991» — проект з відкритою робочою методологією. Реалізувавши його, університет зробить крок до інвестицій. На думку Гурського, інкубатори повинні бути окремою структурою у рамках вузу. «Це місце практики студентів, де вони розробляють реальний проект. У вузів здебільшого є величезна кількість розробок, які не готові для презентації інвесторам. Завдання бізнес-інкубатора — комерціалізація цих розробок, відповідно створення бізнес-моделі, доопрацювання продукту, підготовка стратегії до його виходу на ринок, пошук пілотних клієнтів. Найголовніше —залучення менторів з різних галузей, які є інсайдерами ринку і можуть підтримувати ці розробки на етапі становлення», — розповів голова ради співзасновників «Інкубатор 1991». Якщо говорити про бізнес-інкубатор у ХПІ, то на думку Д. Гурського, його завдання — забезпечити можливості для студентів подавати свої розробки в інкубатор, проходити конкурсний відбір, щоб виходити на ринок з повноцінним продуктом. Все це залучить інвестиції, що сприятиме економічному зростанню Харківської області.

Нагадаємо, що перед візитом у ХПІ офіційна делегація, до якої увійшли представники фондів Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) і Phoenix Fund, а також Університетського консорціуму і ХПІ, обговорила створення коворкінг-центру «Інкубатор 1991» з губернатором Харківської області Юлією Світличною.

Coworking.pdf (2,44 mb)

Довідка:

Створення коворкінг-центру «Інкубатор 1991» — проект, спрямований на розвиток і підтримку науки. Завдяки йому у молодих вчених з’явиться можливість презентувати і «продавати» свої наукові дослідження. Проект реалізується спільно з WNISEF, Харківським університетським консорціумом і НТУ «ХПІ».