Харківський Політех посів п’яте місце у рейтингу українських роботодавців

У рейтингу роботодавців Національній технічний університет «Харківський політехнічний інститут» увійшов до ТОП–5 вишів України та посів перше місце серед харківських вузів.

За даними Дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua, найбільше роботодавці хотіли б бачити у своїх компаніях випускників НТУ «ХПІ» (15%), КНУ ім. Т. Шевченка (38%), НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» (32%), Києво-Могилянської академії (23%) та Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана (17%). Також до ТОП–10 ВНЗ увійшли Національний авіаційний університет (Київ), Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка», Харківський національний університет ім. В. Каразіна і Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого (Харків).

Таблиця — Позиції вишів у рейтингу українських роботодавців

Назва ВНЗ

%

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

38%

НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»

32%

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

23%

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана

17%

НТУ «Харківський політехнічний інститут»

15%

Національний авіаційний університет (Київ)

9%

Львівський національний університет ім. Івана Франка

9%

Національний університет «Львівська політехніка»

8%

Харківський національний університет ім. В. Каразіна

6%

Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого

6%

Київський національний торговельно-економічний університет

5%

Одеський національний університет ім. І. Мечникова

5%

Національний університет біоресурсів і природокористування України

4%

Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова

3%

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

1%

Інші

18%

За результатами дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, більшість українських роботодавців не звертають уваги на диплом, вважаючи досвід і компетенції найкращим доказом профпридатності. По-іншому розвивається ситуація у випадку прийому на роботу студентів і спеціалістів початкового рівня. Тут диплом може стати конкурентною перевагою, оскільки свідчить про цілеспрямованість і бажання навчатись. Крім того, має значення і сам вуз. У топових університетах вимоги до студентів вищі, а процес навчання передбачає серйозну віддачу.

За даними опитування роботодавців, найбільш авторитетними є рейтингові національні виші, такі як НТУ «ХПІ», КНУ ім. Тараса Шевченка, Києво-Могилянська академія або КПІ. Більш ніж третина опитаних гідно оцінить диплом будь-якого державного українського ВНЗ. Не можна сказати, що сильно посприяє працевлаштуванню диплом закордонного вишу: лише у шести зі ста компаній першочергово візьмуть на роботу претендента, який отримав освіту за кордоном.

На думку українських роботодавців, якісна освіта є гарним стартом для успішної кар’єри. Про це заявили дещо менше третини опитаних. Майже половина представників компаній вважають, що вибір вишу впливає на подальшу кар’єру лише в тому випадку, коли випускник іде працювати за спеціальністю. І ще майже чверть упевнені, що диплом ніяк не вплине на професійний успіх.

Довідка:

Дані були отримані в результаті опитування роботодавців, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні 2016 року. В опитуванні взяли участь 235 представників компаній із різних регіонів України.