Ректору НТУ «ХПІ» Євгену Соколу — 65 років!

14 лютого 2017 року член-кореспондент Академії наук України, професор, ректор НТУ «ХПІ» Євген Іванович Сокол відзначає 65-річний ювілей.

Дружний і численний колектив Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» щиро вітає свого керівника з Днем народження!

Євгене Івановичу, Ваше становлення як викладача, науковця і керівника почалося в нашому рідному Харківському Політеху. Тут був пройдений величезний шлях: від студента, асистента кафедри промислової та біомедичної електроніки до проректора, а потім — ректора НТУ «ХПІ». На кожному з цих етапів Ви привносили і впроваджували багато нового, що дозволяло університету не тільки закріплювати свої лідируючі позиції в Україні та світі, а й підвищувати його конкурентоспроможність і популярність.

Ми, співробітники університету, віримо, що завдяки Вашому професійному та креативному керівництву, ХПІ буде продовжувати свій розвиток і процвітання!

Від щирого серця вітаємо Вас з Днем народження !!! Бажаємо: віри в себе, реалізації задуманого, розуміння і підтримки друзів і колег! Натхнення, здоров’я, любові, сімейного благополуччя і нових звершень!

Довідка:

Сокол Євген Іванович — ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», доктор технічних наук, професор. Народився 14 лютого 1952 року в с. Кочеток Чугуївського району Харківської області. У 1969 р. із золотою медаллю закінчив Кочетківську середню школу і сім класів Харківської музичної школи №8 по класу фортепіано.

У 1975 році з відзнакою закінчив навчання на електромашинобудівний факультеті НТУ «ХПІ» (колишня назва: Харківський політехнічний інститут імені В. І. Леніна). З 1974 р. отримував підвищену стипендію.

За розподілом Є. І. Сокол залишився працювати асистентом кафедри промислової електроніки (нині — кафедра промислової та біомедичної електроніки). У квітні 1979 року закінчив аспірантуру в альма-матер, а в грудні 1979 році захистив кандидатську дисертацію.

З квітня 1979 р. Євген Сокол працював на кафедрі промислової та біомедичної електроніки на посадах асистента, старшого викладача, доцента, а з 1998 р. — професора. З липня 1986 року — завідувач кафедри промислової та біомедичної електроніки. У 1984­–1988 рр. — заступник декана вечірнього факультету ХПІ при Харківському тракторному заводі, в 1988–1994 — декан заочного факультету ХПІ. У 1994 році захистив докторську дисертацію. З січня 2000 р. працює проректором з навчальної роботи НТУ «ХПІ». З 2002 р. по 2015 р. – голова Ради проректорів з науково-педагогічної роботи Харківської області. Член експертної ради МОН України з питань проведення експертизи дисертацій.

У 2012 році обраний член-кореспондентом НАН України, а в 2015 р. — ректором Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

У 2000 р. Є.І. Сокол був удостоєний премії імені С. О. Лебедєва НАН України. У тому ж році за вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. У 2004р. за розробку і впровадження перетворювачів частоти для синхронно-асинхронного приводу визнаний переможцем конкурсу «Високий потенціал» НАН України. У 2005р. за серію робіт, присвячених розробці та впровадженню способів підвищення якості електричної енергії, став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Лідер паливно-енергетичного комплексу» в номінації «Науково-технічна розробка».

Є.І. Сокол — член редколегій багатьох наукових журналів. Під його керівництвом захищені 2 докторські та 15 кандидатських дисертацій. В даний час — науковий керівник трьох аспірантів і консультант двох докторантів. Автор понад 300 наукових робіт, серед яких: 7 монографій, 5 підручників і навчальних посібників, більше 30 авторських свідоцтв і патентів.

У 2016 за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердження її суверенітету та зміцнення міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне і бездоганне служіння українському народові проф. Є. І. Сокол був нагороджений ювілейною медаллю «25 років Незалежності України».