У Політеху відкрилася виставка відомого випускника

20 лютого в Науковій бібліотеці Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відкрилася виставка українського живописця, випускника ХПІ (1983-1989рр. Електроенергетичний факультет) Вадима Колтуна. В експозиції — 17 картин автора (пейзажі, натюрморти, портрети тощо), написаних художником в різний час.

ХПІ привернув увагу Вадима Колтуна після того, як він, будучи ще школярем, побачив виступ творчих колективів на фестивалі гумору в Палаці студентів вузу. «Саме тоді мені захотілося стати частиною цього життя, тому що тут є можливість як творчого, так і професійного розвитку», — зазначив художник.

На відкритті виставки були присутні рідні, друзі та колеги В. Колтуна, які виступаючи перед аудиторією, в один голос підкреслили особливий, індивідуальний стиль автора. Серед них: мистецтвознавець, головний редактор видання «Pro Art» Андрій Корнєв, художники Михайло Брозголь, Олександр Сердюк, мистецтвознавець, доцент Харківської державної академії дизайну і мистецтв Євген Котляр.

Говорячи про авторський почерк, Вадим Колтун зазначає власну «всеїдність». Художник не обмежує себе рамками одного стилю, зображуючи як гори, портрети, натюрморти, так і філософські абстракції.

Студенти, співробітники ХПІ та гості з цікавістю спілкувалися з художником і оцінили високий художній рівень представлених картин, їхню фактурність, а в ряді випадків і глибоку метафоричність (особливо — роботу «Учитель-учень», присвячену пам’яті академіка Віктора Гонтарова, який був наставником Вадима Колтуна).

Як зазначив організатор виставки, директор етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» Михайло Красиков, захід є частиною проекту «Художники, народжені ХПІ», в рамках якого рік тому експонувалися роботи художниці Світлани Землянкіної, випускниці АП факультету. Проект народився під час проведеного музеєм фестивалю «ХПІ художній. Особистості».

До початку наступного року Вадим Колтун пообіцяв підготувати виставку своїх нових робіт, поки не афішуючи їх тематику.

Експозиція проекту «Художники, народжені ХПІ» буде відкрита в ауд. 63 Наукової бібліотеки університету ще місяць.

Довідка:

Вадим Колтун народився 17 травня 1966 року в Харкові.

З 1983 по 1989 рік навчався в Харківському політехнічному інституті на електроенергетичному факультеті (каф. електростанцій), захистивши диплом інженера-електрика з автоматизації.

У 2000 році вступив до Харківської державної академії дизайну і мистецтв на спеціальність «монументальний живопис», ставши в 2006 р. дипломованим художником монументального живопису, викладачем.

З 2008 р року — член Національної спілки художників України, учасник творчого об’єднання «ПРЕДЕЛ».

Твори Вадима Колтуна зберігаються в Харківському художньому музеї, Музеї сучасного образотворчого мистецтва України, Харківському музеї Голокосту, приватних зібраннях України, Німеччини, Ізраїлю, США.

На думку фахівців-мистецтвознавців, художнику властиво співзвучне з’єднання реалістичної манери з міфопоетичним трактуванням сюжетів і образів, вирішених в пластичних традиціях монументального мистецтва.

Основні персональні виставки

2016 г. — «Сни Якова», Харківський художній музей.

2015 р — «Будда і діти», Галерея «АС», м. Харків.

2013 р — «Ця музика буде вічною …», КПЦ «Будинок Нюрнберга», м. Харків.

2009 г. — «Між небом і землею», Харківський музей Голокосту.

1999 г. — «Vadon — Живопис, графіка», Обласний центр народної творчості, Харків.