У ХПІ створять наукове товариство студентів-іноземців

Факультет міжнародної освіти (ФМО) Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» провів другий круглий стіл на тему: «Популяризація науки серед іноземних студентів». Організатор заходу — кафедра природничих наук ФМО.

У роботі круглого столу брали участь студенти-іноземці (аспіранти, магістри, бакалаври та студенти підготовчого етапу навчання), які активно займаються науково-дослідницькою діяльністю в ХПІ: Самба Біторі Трезор Дес Бекет (Конго), Джораев Шатлик (Туркменістан), Руманя Гиргис (Єгипет), Рашидов Джурабек (Таджикістан), Годцент (Нігерія), Мурадішвілі Гіоргі (Грузія), Аліна Хурі (Ізраїль), Набатова Огулсенем (Туркменістан). Всі учасники представили презентації за темами своїх розробок. Зокрема, студент підготовчого етапу навчання Момена Аль Хатіба (Саудівська Аравія) і студент 4-го курсу кафедри промислової екології ХПІ Максим Бередуха (Україна) презентували спільний екологічний проект.

На круглому столі були присутні багато гостей, кожен з яких вніс свої пропозиції з проблеми підвищення наукового й освітнього рівня студентів-іноземців, залучення їх до наукової діяльності.

Представник науково-дослідної частини ХПІ, кандидат технічних наук Руслан Кривобок, розповів про наукові досягнення університету. Він побажав іноземним студентам продовжити займатися наукою як в рамках університету, так і у себе на батьківщині.

На думку організатора круглого столу, завідувача кафедри природничих наук ФМО, професора Олени Лапузіної, на цей час спостерігається падіння інтересу до отримання освіти за інженерними спеціальностями та наукової роботи, що характерно для багатьох країн, в тому числі і для України. «Ми відчуваємо цю проблему, про що свідчить деяке зменшення кількості іноземних студентів, які приїжджають в НТУ «ХПІ» для навчання в нашому університеті та аспірантурі», — говорить  Олена Лапузіна.

В ході роботи круглого столу учасники обговорили цю проблему та запропонували створити наукове товариство студентів-іноземців, яке об’єднає викладачів, співробітників і іноземних студентів університету.

Головна мета діяльності цього наукового товариства – сприяння та надання практичної допомоги іноземним студентам підготовчого етапу навчання та студентам, які вже навчаються в НТУ «ХПІ» у вирішенні різних проблем. Серед них: вибір майбутнього фаху, участь в науково-дослідних проектах, вступ до аспірантури та багато іншого .

Адреса групи в Facebook https://www.facebook.com/groups/1784765931750052/

            Довідка:

НТУ «ХПІ» вже кілька років бере участь в Європейському проекті з популяризації науки «Горизонт 2020», мета якого дати якомога більше інформації про науку взагалі і результати наукових досліджень.