У ХПІ презентували унікальні видання відомого вченого

В рамках проекту музею історії НТУ «ХПІ» «Хай не згасне світло Науки!» відбулася зустріч, присвячена життю і діяльності випускника ХПІ 1902 р., засновника вітчизняної школи з залізобетону, професора Якова Васильовича Столярова.

У заході взяли участь студенти факультетів транспортного машинобудування і технології органічних речовин, викладачі ХПІ та Харківського національного університету будівництва і архітектури (ХНУБА). Саме цим вузам багато років присвятив професор Яків Столяров. На виставці з фонду рідкісної книги наукової бібліотеки НТУ «ХПІ», яку відкрили на заході, присутні могли ознайомитися з унікальними виданнями підручників і посібників професора Я. В. Столярова, в тому числі його автографами.

У вітальному слові учасникам зустрічі проректор НТУ «ХПІ» професор Юрій Зайцев наголосив на важливості збереження традицій вишів, вивчення історії, відродження спадщини видатних вчених.

Учасників привітав проректор НТУ «ХПІ» професор Ю.І. Зайцев

Перед гостями заходу виступив науковий співробітник кафедри механіки суцільних середовищ і опору матеріалів к.т.н. Сергій Назаренко. Про сьогоднішні досягнення кафедри теорії і систем автоматизованого проектування механізмів і машин розповів лауреат премії Президента України для молодих вчених, к.т.н. Андрій Грабовський. Вчені передали в дар музею «Вісник НТУ «ХПІ» зі статтями про Я. В. Столярова.

Як розвивається кафедра залізобетонних конструкцій ХНУБА, заснована Я. В. Столяровим, розповів асистент Юрій Ізбаш. На важливість вивчення історії науки і техніки, проблеми впровадження методів будівництва будівель і споруд в 20-30-ті роки ХХ століття і актуальність цих питань в наші дні звернула увагу присутніх доцент кафедри історії науки і техніки НТУ «ХПІ» Наталія Анненкова.

Виступ доц. кафедри історії науки і техніки НТУ «ХПІ», к.іст.н. Н.Г. Анненкової.

З невідомими сторінками біографії видатного вченого, викладеними в книзі «Я. В. Столяров — піонер науки про залізобетон», познайомив її автор краєзнавець Ігор Жуковський. Розповідь дослідника ілюструвалася слайдами з унікальними матеріалами: документами, фотографіями. Важливість і необхідність збереження історичних пам’яток для нащадків, відродження забутих імен підкреслили в виступах доцент кафедри етики, естетики та історії культури НТУ «ХПІ» Михайло Красиков і директор музею історії ХНУБА, учасник АТО Микита Білостоцький.

Відомий харківський краєзнавець, координатор Клубу історії медицини Ігор Серебренников висловив загальну думку присутніх про необхідність звернення до керівництва НТУ «ХПІ» та ХНУБА про увічнення пам’яті професора Я.В. Столярова, 140-річчя якого відзначатиметься наступного року.

Довідка

Яків Васильович Столяров (1878–1945) закінчив Харківський технологічний інститут (зараз НТУ «ХПІ») в 1902 році, після чого пропрацював в інституті майже 30 років. Тут вперше в Російській Імперії він прочитав курс лекцій із залізобетонних конструкцій і став засновником вітчизняної школи по залізобетону. У 1912 р.  Я.В.Столяров отримав звання професора по кафедрі прикладної механіки.

У 1930, після утворення Харківського інженерно-будівельного інституту (нині — ХНУБА) Я. В. Столяров очолив кафедру залізобетонних конструкцій, одночасно читав лекції в ХММІ, ХІІКСе, ХІІТе, працював в НДІ споруд. Вніс величезний вклад в будівництво і відновлення будівель і споруд, особливо в післявоєнний період, в Харкові, на Донбасі.