В ХПІ організують Всеукраїнську олімпіаду з робототехніки

18-20 квітня в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбудеться II Всеукраїнська студентська олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту». Вона об’єднає студентів з 60 вишів України. Організатор — кафедра обчислювальної техніки та програмування (ОТП) НТУ «ХПІ» за підтримки УПЕК.

Мета заходу: перевірити рівень знань з математики, фізики, програмування, робототехніки та механіки, популяризувати серед студентів технічні знання та сучасні напрямки розвитку науки і техніки, формувати інноваційне та критичне мислення у студенті, надати практичні навички створення достатньо складних мехатронних систем (можуть входити до складу сучасних робототехнічних систем).

До участі в олімпіаді були запрошені команди з Києва, Одеси, Львова, Вінниці, Дніпра, Полтави, Сум та інших міст. Зараз отримані заявки від команд з десяти технічних вишів України, які представлятимуть близько 40 студентів та викладачів у галузі програмування мікроконтролерів, робототехніки та штучного інтелекту.

Захід планується провести у два тури.

Тур I – теоретичний: учасникам I туру буде запропоновано відповісти на тестові питання зі штучного інтелекту, радіоелектроніки, логіки та робототехніки.

Тур II – експериментальний: роботи команд-учасників повинні будуть в автономному режимі вирішити три практичні завдання (слідування за лінією, розпізнавання образів та робокерлинг).

У ході завдання «Слідування за лінією» роботи в автономному режимі під керуванням відеокамер повинні будуть за максимально короткий час пройти складну трасу від старту до фінішу.

Під час виконання завдання «Розпізнавання образів» роботи в автономному режимі за допомогою відеокамер повинні будуть знайти на ігровому полі всі об’єкти. При цьому роботи не можуть виїжджати за межі ігрового поля та збивати предмети, що встановлені на полі.

У ході робокерлингу роботи повинні за максимально короткий час знайти та виштовхнути за межі поля шість кеглів. Роботам також заборонено виїжджати за межі поля.

Програма II Всеукраїнської студентської олімпіади «Комп’ютерні системи штучного інтелекту»:

  • 18 квітня — з’їзд учасників. Урочисте відкриття олімпіади (початок — о 15.00 в 12 аудиторії головного корпусу НТУ «ХПІ»).
  • 19 квітня — перший тур олімпіади (теоретичний). Після підведення підсумків теоретичного туру пройдуть випробування роботів на тренувальних полях. Тренувальні заїзди роботів будуть проходити в 41-й аудиторії Палацу студентів НТУ «ХПІ», 3 поверх (вул. Пушкінська, 79/1). Другий день олімпіади завершить «Вечір КІТ факультету», на якому студенти продемонструють свої художні таланти.
  • 20 квітня (з 12.00 до 14.00) — другий тур олімпіади (експериментальний). Місце проведення: Палац студентів НТУ «ХПІ» (41-а аудиторія, 3 поверх), вул. Пушкінська, 79/1)

Олімпіада пройде згідно з наказом Міністерства освіти і науки України №1495 від 09.12.2016 року “Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2016/2017 навчальному році”.

Довідка:

Кафедра обчислювальної техніки та програмування, яка є базою для олімпіади «Комп’ютерні системи штучного інтелекту», має ряд сучасних наукових досліджень у галузі розробки систем керування асинхронним дизель-поїздом, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механообробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем, комп’ютерних технологій і робототехніки.