Студенти ХПІ посіли два призових місця на всеукраїнській битві роботів

20 квітня у Палаці студентів ХПІ відбувся експериментальний тур ІІ-ї Всеукраїнської студентської олімпіади «Комп’ютерні системи штучного інтелекту». Захід був організований кафедрою обчислювальної техніки і програмування НТУ «ХПІ» за підтримки індустріальної групи УПЕК.

Мета олімпіади — популяризація серед студентів технічних знань і сучасних напрямів науки і техніки, розвиток інноваційного та критичного мислення, отримання студентами практичних навичок створення складних мехатронних систем.

У змаганні взяли участь понад 20 студентів (8 команд) з п’яти українських вузів: Харківського національного університету радіоелектроніки, Криворізького національного університету, Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, Національного аерокосмічного університету ім. М. Жуковського «ХАІ», Національного технічного університету «ХПІ».

В ході експериментального туру учасники представили свої розробки — автономних роботів, які змагалися в трьох конкурсах. Перший передбачав, що робот за мінімальний час пройде складну трасу, орієнтуючись за допомогою відеокамери. Другим завданням стало знаходження і розпізнавання роботом заданих об’єктів. Крім того, роботи зіграли в «Робокерлінг»: їхнім завданням було виштовхнути кольорові кеглі з кола, при цьому не виїхавши за його межі.

Цей тур доповнив теоретичну частину олімпіади, де студенти демонстрували свої знання систем штучного інтелекту, теорії алгоритмів, програмування, теорії інформації та інших дисциплін, а також власне інноваційне мислення і логіку.

За словами директора з досліджень і нових розробок Індустріальної групи «УПЕК» професора Едуарда Сімсона, технології, використані студентами, придатні не тільки для розробки невеликих роботів, а й для вдосконалення складного технологічного обладнання та машин, наприклад, сільськогосподарської причіпної техніки.

Кращою за підсумками змагання стала команда з ХНУРЕ (капітан команди — Денис Зеленов), друге місце посів зі своїм роботом Павло Бєлоусов з НТУ «ХПІ». Третє місце також дісталося студенту НТУ «ХПІ» Денису Волошину. Переможці отримали грамоти та грошові призи від спонсорів заходу.

Більше фото у соцмережах:

Довідка:
Кафедра обчислювальної техніки та програмування, яка є організатором олімпіади, спеціалізується на освіті в області IT та високих технологій. Вчені кафедри займаються низкою сучасних наукових досліджень в області розробки систем управління дизель-поїзда з тяговим асинхронним приводом, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механічної обробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем, комп’ютерних технологій та робототехніки.

Олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту» проводиться в ХПІ вдруге поспіль і користується великою популярністю у студентів IT-спеціальностей з усієї України.