Вчені ХПІ презентували свої наукові винаходи представникам бізнесу

У Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбувся круглий стіл «Інновації: бізнес і наука». Вчені вузу представили сім презентацій з актуальними дослідженнями своїх кафедр та наукових підрозділів. Їх оцінювали експерти, досвідчені бізнесмени і промисловці України. Основною тематикою для обговорень була можливість практичного застосування розробок вчених ХПІ.

Організатори заходу: Рада молодих вчених і Центр «Політех стартапс» НТУ «ХПІ» за підтримки Об’єднання промисловців і підприємців Харківської області.

Так, у числі розробок вчених харківського Політеху: нова навігаційна система для безпілотних літальних апаратів «NaviGo». Наукова робота вже стала призером міжнародного конкурсу. Технологія дозволяє збільшити час польоту безпілотника у кілька разів, його траєкторія стане більш точною, можливостей більше: такий апарат зможе піднімати вантаж до 6 кілограмів.

«Дану розробку можна застосувати в МНС для того, щоб проводити рятувальні операції, наш літальний апарат дозволить доставити медикаменти в зони, куди транспортний засіб не може дістатися. Можна супроводжувати вантаж, облітати велику територію, допомагати аграріям у розпиленні корисних біологічних речовин», — зазначає один з розробників «NaviGo», доцент кафедри зовнішньоекономічної діяльності та фінансів НТУ «ХПІ» Наталія Ширяєва.

Представник шахти ім. Засядька Андрій Карабанов зацікавився новими безпілотниками. Головний механік вугільного підприємства вважає, що літальний апарат був би незамінним у випадку НС під землею.

Ще одну цікаву інновацію презентували науковці кафедри органічного синтезу і нанотехнологій НТУ «ХПІ» під керівництвом завідувача кафедри Лідії Кричковської. Вони створили препарати на основі нанотехнологій —молекулярну сонцезахисну косметику і добриво для сільськогосподарських культур з мікрочастинок.

«Були здійснені дослідження в лабораторних умовах і перевірені в полях. На даний момент вже були отримані результати, за якими протягом 7-10 днів помітно приріст у масі рослин до 20%. Тобто, це досить хороші результати, але дослідження необхідно продовжувати», — розповідає доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Сергій Петров.

Вчені ХПІ також розповіли про створення модифікованих жирів нового покоління та електротехнічного фарфору, нову систему захисту від блискавок.

«Ми представляли систему попередження грозової небезпеки. Ця система дозволяє за 10-15 хвилин попередити і подати сигнал про високу ймовірність удару блискавки у певну зону, тобто, там, де встановлено стрижень», — зазначив аспірант НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ» Станіслав Шаламов.

У рамках круглого столу ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол і виконавчий директор Харківського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Едуард Набока підписали договір про співпрацю.

«Для нас це дуже важливо: ми змогли б вносити відповідні поправки до наших навчальних планів, у підготовку майбутніх фахівців, які могли б проходити практику на ваших підприємствах. Тобто, наш університет повинен зробити все, щоб студенти ХПІ були вам цікаві», — так оцінив співпрацю науки, виробництва і бізнесу ректор Євген Сокол.

«Це наш перший досвід, — ділиться враженнями організатор заходу, професор кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Ольга Козіна. —  Центр «Політех стартапс» вперше проводить такий круглий стіл. Ми дуже сподіваємося, що таким чином зможемо публічно заявити про те, що в ХПІ є окрема своя площадка для стартап-руху».

Кращі презентації вчених ХПІ були відзначені грамотами. Так, виступ завідувача кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Лідії Кричковської, яка презентувала технології отримання і застосування препаратів на основі наносировини, було відзначено грамотою за І місце. ІІ місце у конкурсі презентацій отримала старший науковий співробітник кафедри технічної електрохімії НТУ «ХПІ» Антоніна Майзеліс. Вона розповіла про умови електрохімічного формування наноструктурованих механічно- і корозійностійких покриттів. Доповідь доктора хімічних наук Євгена Посохова про спектроскопічні методики моніторингу фізико-хімічних властивостей біологічних мембран викликав не тільки полеміку щодо шляхів впровадження отриманих результатів, а й був відзначений грамотою за ІІІ місце.

              

Як вважає виконуючий обов’язки голови правління АТ «НВП «Теплоавтомат» Ігор Дудка, подібні зустрічі є корисними для обох сторін і необхідно налагодити їх проведення на постійній основі.

Наприкінці  круглого столу заступник начальника управління інвестиційного розвитку та іміджевих проектів Костянтин Кудрявцев анонсував створення комунікаційного середовища між стартап-центрами вишів Харкова. Це допоможе студентам і молодим вченим знайти відсутні можливості для своїх команд в інших вузах.