У харківському Політеху організували практику для школярів англійською мовою

12 червня в НТУ «ХПІ» завершився новий проект для харківських школярів. Протягом двох тижнів вони проходили практику в одному з провідних українських вишів: викладачі ХПІ читали для них курс лекцій і проводили лабораторні заняття. Першими у ролі студентів спробували себе 75 учнів 10-х класів Харківської спеціалізованої школи I-III ступенів №17. Особливість цього освітнього закладу ― поглиблене вивчення англійської мови, тому лекції для старшокласників читали виключно цією мовою.

«Основна мета акції полягає в тому, щоб продемонструвати старшокласникам цікаву науку, допомогти їм вже зараз визначитися і зі сферою наукових інтересів, і з майбутньою спеціальністю. Це дозволить максимально розкрити їхні навички та здібності в будь-якому з вишів», ― зазначає один з ініціаторів проведення практики для школярів в НТУ «ХПІ», декан факультету автоматики та приладобудування професор Анатолій Гапон.

У проекті взяли активну участь: факультет автоматики та приладобудування (АП), інтегрованих технологій і хімічної техніки (ІТ), технологій неорганічних речовин (ТНР), бізнесу та фінансів (БФ), інженерно-фізичний факультет (І).

Для школярів розробили спеціальний розклад, який враховував найрізноманітніші дисципліни. Так, діти змогли прослухати курс лекцій іноземною мовою з математики, програмування, хімії, фізики (високовольтна електротехніка). Теми лекцій: від електрохімії у ювелірній промисловості до історії вищої технічної освіти в Україні та особливостей застосування англійської мови в країнах Європи.

«Родзинкою» кожної лекції стала так звана сесія за 5 хвилин: школярам необхідно було відповісти на питання викладачів за пройденим матеріалом.

Особливу зацікавленість у десятикласників школи №17 викликали лабораторні роботи: дітям продемонстрували, як можна отримати срібло з відходів виробництва, а в високовольтному залі ХПІ вони стали свідками загадкових властивостей електрики.

«Мені дуже сподобався час, який я провела в стінах ХПІ, ― зазначила учениця Світлана Перлова. ― Особливо вразили лабораторні роботи з електрохімії, сподобалися заняття, на яких ми вимірювали рівень радіації, а ще нам демонстрували справжні блискавки!»

«Я давно цікавлюся програмуванням, вже знайомий з декількома мовами, які популярні в Україні, ― розповідає старшокласник Павло Доброносов. ― На практичних роботах в НТУ «ХПІ» ми писали програми на мові С++, створювали комп’ютерну гру. Мені дуже сподобався університет, викладачі, які нас тут зустріли. Можливо, я стану студентом Політеху».

Успішність учнів з кожного предмета фіксувалася в журналі академічної групи. Як відзначають організатори проекту, найбільш вмотивовані і старанні школярі, які пройшли практику в НТУ «ХПІ», в перспективі отримають запрошення до Малої академії наук, елітарної школи, а також на студентські наукові конференції.

На організованій в ХПІ зустрічі батьків, старшокласників та викладачів вишу підбили підсумки практики, а проректор з науково-педагогічної роботи професор Руслан Мигущенко розповів про особливості вступної компанії 2017–2018 рр.

За розробленою програмою університет планує співпрацювати і з іншими школами, а в деяких випадках ― укладати договори на проходження індивідуальної практики для учнів.

За словами організаторів, програма практики в харківському Політеху буде вдосконалюватися, для того щоб формувати лекції та лабораторні заняття, які б максимально враховували індивідуальні потреби, інтереси та здібності кожного учня. Це допоможе абітурієнтам визначитися з майбутньою спеціальністю та професією.

Нагадаємо, раніше в НТУ «ХПІ» пройшла серія профорієнтаційних заходів, у числі яких Дні науки (1, 2), «Стань студентом Політеху на один день!».