В ХПІ Міністр оборони України привітав танкістів з професійним святом

9 вересня на базі Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня танкістів.

Воїнів-танкістів зі святом привітали: Міністр оборони України Степан Полторак, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, Почесний ректор НТУ «ХПІ» професор Леонід Товажнянський.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=WZCdN-490HY

Відкриваючи захід, Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак подякував державним органам виконавчої влади за підтримку військових підрозділів, які дислокуються в Харківській області. Також він підкреслив значимість рішення Уряду та Президента України щодо створення Інституту танкових військ на базі факультету військової підготовки НТУ «ХПІ».

«Це рішення зріло давно, і воно має велике значення для укріплення обороноздатності нашої країни. Сьогодні Харків має потенціал, завдяки якому забезпечує якісну підготовку особового складу танкових військ. Так, цього року до лав Військового інституту танкових військ ХПІ вступили 139 військовослужбовців, з яких 90 курсантів приймали участь у бойових діях», — сказав Міністр оборони України.

Він також відзначив роль танкових підрозділів та мужність їхніх екіпажів у протистоянні на Сході країни. Степан Полторак підкреслив, що танкові підрозділи брали участь у всіх великих операціях, які проводились у зоні АТО: звільненні Слов’янська, Краматорська, боях у Донецькому аеропорті. На всіх загрозливих напрямках роль танкістів була вирішальною.

Як повідомив Міністр оборони України, прийнято рішення щодо замовлення та поставки до війська танків «Оплот». Відповідний договір буде підписано наступного тижня.

«Підприємства Харкова, які виробляють броньовану техніку, цього року, після завершення всіх необхідних процедур, отримають замовлення на поставку техніки, кількість якої більша, ніж за всі попередні 26 років. Це свідчення того, що пріоритетом розвитку армії є її технічне оснащення», — сказав Степан Полторак.

Під час святкових заходів Міністр оборони України вручив нагороди кращим військовослужбовцям і наголосив, що він надзвичайно приємно вражений побачити у строю Інституту танкових військ НТУ «ХПІ» курсантів першого курсу, за якими майбутнє танкових військ та Збройних Сил України.

«Старший сержант Андрій Іванцов, якому 24 роки, а в нього на грудях два ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів. Це у 24 роки! Шана таким людям, і за ними майбутнє!» – відзначив генерал армії України Степан Полторак.

Почесні гості свята ознайомилися зі зразками бронетехніки, що перебуває на озброєнні українського війська, а також побували на виставці стрілецької зброї.

Кульмінацією професійного свята стала театралізована спортивно-військова вистава на стадіоні інституту та реконструкція одного з епізодів бойового зіткнення на Донбасі. «Бій» був максимально наближений до реалістичного — з використанням озброєння та військової техніки, імітаційних гранат та димових завіс.

Довідка:

День танкістів в Україні святкують у другу неділю вересня (в 2017 році — 10 вересня). Це свято було встановлене Указом президента у 1997 році в підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, з огляду на їх заслуги у роки Другої світової війни і з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України в кращих традиціях військової справи.