Вчені ХПІ взяли участь в обговоренні проекту зі створення гідроагрегатів для Дністровської ГАЕС

На засіданні вченої ради Донбаської державної машинобудівної академії (м. Краматорськ) відбулося громадське обговорення роботи зі створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС. Робота представлена ПАТ «Турбоатом» на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки.

В обговоренні роботи «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» взяли участь експерти, вчені, автори роботи, представники Дністровської ГАЕС та інших профільних підприємств. Від НТУ «ХПІ» на засіданні були присутні проректор з наукової роботи професор Андрій Марченко, проректор з науково-педагогічної роботи професор Юрій Зайцев і завідувач кафедри автоматизації та кібербезпеки енергосистем професор Олег Гриб.

Доповідачами виступили автори роботи, серед яких — головний конструктор гідротурбін «Турбоатома» Олександр Линник, головний інженер «Турбоатома» Григорій Іщенко, завідувач відділом Інституту електрозварювання ім. Патона НАН України Анатолій Царюк, технічний директор ПАТ «Укргідропроект» Віктор Галат і головний конструктор гідрогенераторів ДП ​​«Завод «Електроважмаш» Олексій Вакуленко.

Думку комісії висловив проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор Андрій Марченко: «Ця робота є актуальною. ГАЕС надійно вирішує проблему покриття змінних навантажень енергосистеми, оптимізує структуру потужностей, покращує режими роботи ТЕС та інше».

За його словами, комісія відзначила також наукову новизну роботи та її практичну цінність: «Треба віддати належне прогресивному підходу всіх авторів роботи до вирішення проблеми. Отримані результати засновані на наукових дослідженнях, що проводилися у відповідних установах. Крім того, використання оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС дозволяє отримати результати розвитку сучасної світової енергетики», — додав проректор ХПІ Андрій Марченко.

На думку комісії, результати роботи дозволяють створити режим економії від впровадження обладнання у розмірі понад 4 млрд. гривень, зменшити витрату палива на ТЕС і підвищити надійність роботи об’єднаної енергетичної системи України.

Після громадського обговорення, відповідно до «Положення про Державну премію в галузі науки і техніки», відбулося голосування членів вченої ради щодо підтримки роботи. За результатами голосування рада одноголосно прийняв рішення про те, що робота зі створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС відповідає вимогам, що пред’являються для робіт, висунутих на здобуття Державної премії України, а авторський колектив роботи є гідним для присудження Держпремії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Директор Інституту проблем машинобудування ім. Підгорного НАН України Андрій Русанов повідомив, що робота є результатом гармонійного поєднання науки і виробництва, що дало унікальний проект, який не має аналогів у всьому світі. «З часів незалежності України Дністровська ГАЕС зі своїми гідроагрегатами є наймасштабнішою і найбільш наукоємною інженерною спорудою», — підкреслив Андрій Русанов.

Нагадаємо, рішенням, прийнятим на засіданні науково-технічної ради ПАТ «Турбоатом» від 28 березня 2017 року, роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» та творчий колектив з 8 претендентів одноголосно було висунуто для участі у конкурсі на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

У числі претендентів:

  • ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Є.І. Сокол;
  • перший заступник генерального директора ПАТ «Турбоатом» О.Ю. Черкаський;
  • головний конструктор гідротурбін ПАТ «Турбоатом» О.В Линник;
  • головний інженер ПАТ «Турбоатом» Г. І. Іщенко;
  • генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» І.Г. Сирота;
  • технічний директор ПАТ «Укргідроенерго» В.В. Галат;
  • головний конструктор гідрогенераторів ДП ​​завод «Електроважмаш» О.М. Вакуленко;
  • завідувач відділом інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України А.К. Царюк.

Довідка:

Дністровська ГАЕС — унікальний проект, над яким працювали більш ніж 400 турбобудівників, спрямований на підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України. Результатом цієї роботи є введення в експлуатацію першого пускового комплексу найбільшої в Європі Дністровської ГАЕС, що складається з трьох гідротурбін, розроблених ПАТ «Турбоатом». Вони є одними з найпотужніших гідромашин у світі.