У ХПІ вшанували пам’ять видатного випускника

18 жовтня ХПІ представив громадськості меморіальну дошку генералу Петру Григоровичу Григоренку, правозахиснику, громадському діячу, одному із засновників Української Гельсінської групи.

Відкриття меморіальної дошки приурочено до 110-річчя від дня народження відомого діяча. Вона розміщена на фасаді гуртожитку НТУ «ХПІ» «Гігант» (вул. Пушкінська, 79).

У числі учасників церемонії відкриття: молодший син Петра Григоренка — Андрій Григоренко, заступник начальника управління масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації Ігор Ісаєнко, проректори з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ»: Руслан Мигущенко, Магомедємін Гасанов, директор харківського музею Голокосту Лариса Воловик, директор харківської правозахисної групи Євген Захаров, скульптор Дмитро Іванченко, голова Харківського обласного комітету «Дробицький Яр» Леонід Леонідов. Захід також відвідали ветерани, громадські діячі, студенти та співробітники Політеху.

За словами проректора ХПІ Руслана Мигущенка, університет п’ять років боровся за те, щоб така меморіальна дошка з’явилася на гуртожитку «Гігант», де проживав студент Політеху Петро Григоренко.

«Сьогодні ми з вами відкриваємо дошку багатогранної особистості, яку представляє собою Петро Григорович Григоренко. Експозиція дошки символізує два різні життя нашого героя — генерал-майор Червоної Армії і дисидент, борець за українську незалежність. Та багатогранна особистість, яку представляв Петро Григоренко, повинна назавжди залишитися в нашій пам’яті», — зазначив він.

У свою чергу, син генерала Андрій Григоренко висловив подяку, що громадськість Харкова прийшла вшанувати пам’ять його батька: «Я дуже схвильований. Для мене це велика честь. Насправді я очікував появи цієї дошки більш десяти років. Так що, ви можете зрозуміти, як я себе почуваю. Я дуже вдячний вам, і всім, хто доклав стільки зусиль, для того, щоб ця дошка з’явилася», — сказав Андрій Григоренко.

Директор правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що в 70-80-х роках Петро Григоренко був найбільш відомим українцем у світі. З ним зустрічалися президенти США, дипломати, відомі громадські діячі. У США він очолював закордонне представництво Української Гельсінської групи.

Після церемонії відкриття Андрій Григоренко відвідав харківський політехнічний інститут і поспілкувався зі студентами та співробітниками вишу. Він розповів про батька і відповів на питання із залу.

Довідка:

Петро Григорович Григоренко (1907-1987рр.) — одна з найяскравіших особистостей в дисидентському середовищі — відомий правозахисник, громадський діяч, один із членів-засновників Української Гельсінської групи. У 1929 році вступив до Харківського технологічного інституту (зараз — НТУ «ХПІ»).

17 жовтня 1997 року президент України Леонід Кучма видав Указ про нагородження П. Григоренко орденом «За мужність» першого ступеня (посмертно).

5 березня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про відзначення 100-річчя від дня народження П. Григоренка. В цьому ж році в Україні була випущена пам’ятна монета з його зображенням.

У Києві ім’ям Петра Григоренка названий проспект, у Криму — кілька вулиць, у Львові — площа. 19 травня 2016 роду в Харкові проспект Маршала Жукова перейменовано на проспект Петра Григоренка.

Ім’я генерала Григоренка користується глибокою повагою серед кримських татар. 17 травня 1999 року в центрі Сімферополя на Радянській площі за ініціативою кримськотатарського Меджлісу без дозволу міської влади був урочисто відкритий пам’ятник генералу Григоренку. Бронзовий бюст на постаменті виготовив і оплатив внучатий племінник генерала Олександр Григоренко. Пізніше статус пам’ятника був узаконений і в 2004 році Сімферопольська міськрада ухвалила рішення перейменувати територію навколо бюста в сквер імені Григоренка.

22 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році», в якому серед дат, що відзначаються на державному рівні, є і ювілей П. Григоренка.