НТУ «ХПІ» покращив свої позиції в рейтингу університетів Східної Європи та Центральної Азії

У рейтингу кращих університетів країн Східної Європи та Центральної Азії (QS University Rankings: Eastern Europe & Central Asia 2018) Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» зайняв 4 місце серед усіх українських вищих навчальних закладів і 93 місце у цьому рейтингу. ХПІ вдалося поліпшити своє місце в списку на 4 позиції у порівнянні з результатами минулого року.

Як і завжди вузи оцінювалися за 9 критеріями, які мають різну вагу в загальній оцінці (докладніше — в довідці). Найкращі позиції в рейтингу НТУ «ХПІ» займає за такими показниками:

  • співвідношення професорсько-викладацького складу і студентів — 63 місце (15% загальної оцінки);
  • наукова репутація університету — 65 місце (30% загальної оцінки).

Крім ХПІ, в рейтингу також представлені інші українські виші: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (34 місце), НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» (49 місце), ХНУ ім. В. Каразіна (53 місце), НУ «Львівська політехніка» (101 місце), Сумський державний університет (103 місце) та інші.

Довідка:

Рейтинги QS — одні з найбільш впливових світових рейтингів вишів. Рейтинг QS University Rankings: Східна Європа і Центральна Азія (EECA) вперше опублікований у 2014 році. Автор рейтингу, британська консалтингова компанія Quacquarelli Symonds (QS), оцінює вузи за дев’ятьма критеріями:

30% — наукова репутація навчального закладу,

20% — репутація серед роботодавців,

15% — співвідношення кількості професорсько-викладацького складу до кількості студентів,

10% — кількість наукових робіт на одного співробітника вишу,

10% — індекс цитованості в інтернеті,

5% — частка працівників із науковим ступенем (PhD),

5% — цитованість робіт у базі Scopus,

2,5% — частка іноземного професорсько-викладацького складу;

2,5% — частка іноземних студентів.

У рейтинг QS World University Rankings EECA 2018 увійшли 250 вишів з 21 країни світу, таких як Україна, Білорусь, Туреччина, Росія, Польща, Латвія, Литва, Казахстан, Угорщина, Естонія, Чехія, Хорватія та інші.