Хіміки ХПІ навчили харківських школярів технологіям кондитерського виробництва

Представники кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» провели майстер-клас «Вкусняшка», на якому школярі спробували себе у ролі кондитерів. Захід об’єднав студентів, викладачів, випускників кафедри, фахівців корпорації «Бісквіт-Шоколад», а також понад 40 учнів 7-11 класів харківських загальноосвітніх шкіл, їхніх батьків та вчителів.

За словами організатора заходу, асистента кафедри жирів і продуктів бродіння Олени Мочалової, основна мета такої зустрічі — познайомити школярів з особливостями їхньої майбутньої професії. Тут діти можуть поспілкуватися з представниками підприємств, на яких, можливо, будуть працювати після закінчення університету.

Над підготовкою майстер-класу з приготування солодощів активно працювали 13 студентів кафедри технології жирів та продуктів бродіння ХПІ. Завдяки цьому протягом двох годин школярі змогли вивчити основні технології приготування цукрового, пісочного, затяжного, бісквітного тіста, особливості випічки, навчилися готувати заварний і білковий крем, а також ознайомилися з процесом приготуванням топпінгу для солодких страв.

«Тут розповідають і показують, як готувати різні види тіста, кремів, солодощів. Мені дуже цікаво», — розповідає школярка Тетяна, яка вже планує вступати до ХПІ і в майбутньому стати професійним кондитером.

Крім того, школярам продемонстрували метод приготування карамелі і льодяників у домашніх умовах. «Багато хто вважає процес приготування карамелі дуже складним. Але цей процес не стільки складний, скільки небезпечний, адже доводиться працювати з гарячим матеріалом. До того ж, щоб підтримувати тягучість карамелі необхідно дотримуватися певної температури», — пояснює студент третього курсу кафедри технології жирів та продуктів бродіння Олексій Мочалов.

У рамках заходу організатори провели вікторини, де перевірили знання школярів з кулінарії, а найдопитливіших юних хіміків відзначили призами. Завершився майстер-клас дегустацією солодощів корпорації «Бісквіт-Шоколад».

Нагадаємо, майстер-клас «Вкусняшка» — другий освітній захід у рамках нового проекту про напрямки роботи кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ». Перший майстер-клас вчених кафедри був присвячений виготовленню косметичних засобів. Тоді гостям розповіли не лише про особливості роботи на підприємствах, що виробляють косметичну продукцію, а й продемонстрували процес створення таких засобів.

Наступний майстер-клас організатори планують провести за місяць. Припускають, що він буде присвячений різноманітним соусам, найпопулярнішим з яких є майонез.