Студентка ХПІ відвідала міжнародну кондитерську виставку ISM 2018 у Німеччині

Cтудентка кафедри органічного синтезу і нанотехнологій НТУ «ХПІ» Оксана Рак (група О–14б) відвідала міжнародну кондитерську виставку ISM 2018 у Кельні (Німеччина). Цей профільний форум — нагорода за перемогу в освітньому проекті «Харчові технології 2018». У числі призерів конкурсу — 30 студентів українських ВНЗ, які у фіналі проекту презентували оригінальні розробки і стартапи в харчовій галузі.

«Цей конкурс я сприйняла як свого роду випробування, а у фіналі побачила рівень своїх знань, і зрозуміла, у якому напрямку мені потрібно розвиватися далі, адже задля того, щоб вистояти на «ринзі» поряд із сильними конкурентами і потрапити на омріяний п’єдестал перемоги, потрібна неабияка віра в себе і свої сили. Після відвідування Міжнародної кондитерської виставки ISM 2018 я зрозуміла, що обрала  спеціальність, яка справді надихає мене на створення чогось нового у харчовій галузі», — розповідає студентка ХПІ Оксана Рак.

Під виставці ISM 2018 юні кондитери з України ознайомилися зі спектром продуктів на світовому кондитерському ринку — від шоколаду і кондитерських виробів до печива і закусок. Цього року у виставці взяли участь понад 1 600 експонентів з 60 країн світу. Переможці «Харчових технологій» відвідали стенди гігантів світової харчової промисловості — Barcel, Barry Callebaut, Baronie, Colombina, Griesson-de Beukelaer, Kambly, Lambertz, Manner, Millano, Niederegger, Riegelein, Rübezahl, Seitenbacher, Sölen, Toms Confectionery, Wawel, які презентували на форумі нові батончики, шоколад, морозиво, бісквіти та снеки.

«На виставці я відкрила для себе безліч нового: лимон у поєднанні з різними добавками і шоколадом, джем з цибулі, а також вічні фаворити — солону карамель, манго у поєднанні з маракуйя та марципан, який усім до вподоби», — ділиться своїми враженнями Оксана Рак.

Також Оксана разом з іншими молодими українськими фахівцями ознайомилася з експозиціями українських виробників, які, за її словами, могли здивували європейців широким асортиментом солодощів і закусок.

Переможців освітнього конкурсу «Харчові технології 2018» привітав президент благодійного фонду Борис Колесніков. «Отриманий у зарубіжних фахівців досвід ви зможете застосувати в Україні при створенні свого бізнесу і впровадження власних проектів у життя», — підкреслив він.

У рамках виставки студенти також відвідали кавовий форум у рамках виставки, подивилися на шоу бариста з усього світу; побачили презентацію бізнес-ідей у галузі кондитерської промисловості і закусок на Алеї стартапів; а також побували в павільйоні ProSweets Cologne, де проходила експозиція постачальників кондитерської сфери. Тут були широко представлені біопродукти, натуральна сировина, а також техніка і машинне устаткування нового покоління для виготовлення продукції, презентовані варіанти упаковок для товарів.

«Велич, різноманіття і яскравість виставки справді вражали, — говорить студентка ХПІ Оксана Рак. — Я намагалася вхопити частинку цієї краси і смаку, щоб набуті знання дали мені можливість сприяти розвитку харчової галузі в Україні і велику перспективу щодо реалізації моїх цілей».

Приємним сюрпризом для українських студентів стало відвідування одного з найпопулярніших музеїв світу — Музею шоколаду в Кельні. Молоді кондитери побачили технологію виробництва шоколаду, відвідали цех з виготовлення трюфелів, експозицію, присвячену історії шоколадної справи, яка налічує понад 300 років. Усі студенти отримали шоколадні подарунки та солодкі сувеніри від благодійного Фонду.

Переможці проекту «Харчові технології 2018» також прогулялися по Кельну, відвідали його основні визначні пам’ятки — відомий Кельнський собор, Ратушну площу, Парк скульптур, церкву святого Мартіна та інші.

Довідка:

Фонд Бориса Колеснікова проводив проект «Харчові технології 2018» вперше. Конкурс тривав два місяці. У ньому взяли участь 800 студентів з профільних вишів Дніпра, Кривого Рогу, Харкова (Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Василенко, Харківського державного університету харчування та торгівлі), Києва, Одеси і Чернігова. До фіналу дійшли 73 з них. Вони захистили перед експертним журі власні проекти. Організатори конкурсу визначили тридцять найоригінальніших і перспективних проектів і нагородили їх авторів поїздкою на міжнародну кондитерську виставку ISM 2018 у Кельн.