У ХПІ відбудеться зустріч, присвячена пам’яті відомого вченого Вадима Бортового

15 лютого в Музеї історії НТУ «ХПІ» відбудеться захід, присвячений пам’яті вченого в галузі динаміки і міцності машин, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувача кафедри опору матеріалів ХПІ в 1978—2003 рр., професора Вадима Васильовича Бортового.

Дата і час: 15 лютого, четвер, початок о 10.30.

Місце приведення: НТУ «ХПІ» (вул. Кирпичова, 2), Головний (ректорський) корпус, 3 поверх, Музей історії.

З ім’ям Вадима Васильовича Бортового нерозривно пов’язана діяльність ХПІ. У 1951 році він вступив на спеціальність «Динаміка і міцність машин» інженерно-фізичного факультету ХПІ. В. В. Бортовий був у складі збірних ХПІ з баскетболу і гандболу, захоплювався спортивним альпінізмом.

За активної участі голови профспілкового комітету ХПІ В. В. Бортового створювалися оздоровчі табори «Політехнік» і «Студентський», удосконалювалася діяльність Палацу студентів.

З 1968 по 1978 рр. він працював деканом факультету підвищення кваліфікації викладачів середніх спеціальних навчальних закладів України, понад 30 років був вченим секретарем спеціалізованої Ради з захисту докторських і кандидатських дисертацій.

З 1978 р до 2003 р В. В. Бортовий завідував кафедрою «Опір матеріалів» на інженерно-фізичному факультеті. Завдяки його таланту організатора була проведена реконструкція кафедри. На її базі проводилися республіканські наради і семінари з навчально-методичної роботи.

У цей період діяльності він також був членом редколегії міжвідомчого науково-технічного збірника «Динаміка і міцність машин».

На початку 80-х професор Бортовий керував спільними з «УФТІ» АН УРСР науково-дослідними роботами з дослідження напружено-деформованого стану основних вузлів лабораторних установок термоядерного синтезу.

Вадим Васильович стояв на чолі колективів, які створили мініатюрний мікродеформатор для автоматизованих випробувань матеріалів в умовах космічного простору і унікальну конструкцію, «що розгортається», з оптимальними ваговими характеристиками для орбітальної пілотованої станції «Мир». Мікродеформатор пройшов успішну перевірку на космічній станції «Салют–7».

У 1997 р. у складі наукового колективу професор В. В. Бортовий отримав звання лауреата Державної премії України за роботи з оптимізації турбомашин.

Зусиллями професора В. В. Бортового в листопаді 2000 року кафедрою опору матеріалів ХПІ була заснована нова традиція — проведення щорічної науково-методичної конференції «Кирпичовські читання».

В. В. Бортовий нагороджений золотими медалями ВДНГ СРСР, Інженерної академії України, ім. С. П. Корольова.

3 січня 2018 року Вадимові Васильовичу Бортовому виповнилося б 85 років.