ХПІ представить унікальний STEM-майданчик

Вчені НТУ «ХПІ» презентують інтерактивну виставку «Hand-on Science», щоб продемонструвати, як працювати з дітьми в STEM-напрямку професійно та цікаво. Унікальний STEM-майданчик за одинадцятьма тематичними блоками з механіки, молекулярної фізики, електрики, хімії та інших систем знань відкриється під час ІІ Міжнародного освітнього форуму «NewEdu». Форум відбудеться у Харкові  28–30 березня 2018 року.

«Крім науково-освітньої роботи, ХПІ активно підтримує та проводить заходи, що базуються на підходах STEM-освіти (англ. Science, Technology, Engineering and Mathematics) і спрямовані на популяризацію природничих, інженерних та технологічних наук серед дітей та юнацтва. Прищеплюючи любов до творчості, розвиваючи просторове мислення та інтерес до інновацій, педагоги з малих років розвивають у дітей інженерні компетенції, які здатні в майбутньому виховати з  них нове покоління конструкторів і дизайнерів, науковців і технологів», — відзначають політехніки.

На STEM-майданчику молоді вчені ХПІ представлять 11 тематичних блоків:

  1. «Розвиток на мікрорівні» — зазирніть у мікроскоп.

Демонстрація можливостей використання мікроскопу в освіті (можливість відчути звичні нам матеріали під 1000-кратним збільшенням).

  1. «3D-друк онлайн!»

Адитивні технології або 3D-принтинг — це комплекс принципово нових виробничих процесів, в яких побудова виробу відбувається шляхом додавання матеріалу, на відміну від традиційних технологій, де деталь створюється методом видалення зайвого.

  1. «Загадковий світ полімерів»

Відвідувачі зможуть почути, побачити і самостійно ознайомитися з дивовижними полімерами, що нас оточують: іграшки-лизуни, полімерні самоцвіти, пальчикові фарби, рідкий пластилін, полімерну кераміку та інші.

  1. «Фізика — це просто!»

Гості зможуть власноруч відтворити прості фізичні експерименти та побачити 3D-голографічні зображення за допомогою не тільки лабораторного обладнання, але й звичайного смартфону і прозорої піраміди, зробленої з підручних матеріалів, а також захоплюючі експерименти з механіки, молекулярної фізики, електрики, магнетизму та коливань.

  1. «Вулична хімія» (2 зони)

З відвідувачами поговорять про воду, її властивості і особливості. Зроблять аналіз бутильованої, мінеральної та води з водогону, визначать її рH, TDS та наявність важких металів за допомогою електролізу. Вчені ХПІ навчать своїх слухачів проводити експертизу якості вина та соків в «домашніх умовах» підручними методами, а також на прикладі вина та соку з’ясують, як і навіщо на практиці застосовуються «кольорові» хімічні реакції та багато іншого.

  1. «Трасформатор Тесла»

Продемонструють досліди з передачі електрики на відстані.

  1. «Енергія Сонця» та розумний дім

Розкажуть про можливості застосування сонячної енергії (існуючі типи геліоустановок, сонячних батарей та концентраторів сонячної енергії.) Дослідять види геліоустановок, поговорять про можливість їх використання в школі на основі макетів будинку з сонячною панеллю та світлофора, що працює автономно з використанням енергії сонця.

  1. «Мехатроніка» та інші роботи

Комп’ютеризовані електромеханічні комплекси, автономні мобільні роботи створені руками студентів Політеху, платформа Arduino та можливості їх використання в школі та гуртках робототехніки. На ці та інші теми можна буде поспілкуватися в зоні мехатроніки та робототехніки.

  1. «Нафта — кров Землі!»

Визначать ключову роль і місце нафти і продуктів її переробки в житті людства. Відвідувачі зможуть взяти участь у майстер-класах з виготовлення різдвяних свічок з нафтового стеарину і гірського воску.

  1. «Динаміка та міцність»

Динамічно стійкий маятник, магнітна левітація, явище резонансу в роторних машинах, вібрація та її вимірювання і ще багато інших фізичних явищ можна буде побачити на власні очі. Унікальні стенди та лаби від кафедри динаміки та міцності машин НТУ «ХПІ».

  1. «Двигун Стірлінга»

Тепловий двигун із зовнішнім підводом тепла, що працює за термодинамічним циклом з ізотермічним стисканням та ізотермічним розширенням, запатентований у 1816 р. Робертом Стірлінгом дозволить з цікавістю провести час та розібратися в законах термодинаміки. А віддалений контроль параметрів за допомогою платформи Arduino ознайомить із можливостями візуалізації та передачі даних.

Довідка:

Міжнародний освітній форум «NewEdu» — комунікативний майданчик в Україні, який об’єднує громадськість, владу та бізнес для успішної реалізації реформи освіти.

Мета заходу — формування простору нового мислення і нових сенсів для успішного впровадження на місцях реформи освітньої системи в напрямку євроінтеграції.
Цільова аудиторія — представники закладів вищої, середньої, професійно-технічної освіти, інститутів післядипломної педагогічної освіти, тренінгових компаній та інших організацій, що працюють у сфері освіти, представники органів влади, громадських організацій, соціально-відповідального бізнесу, проектних офісів, агенції розвитку громад, інші стейкхолдери освіти.

Зареєструватися на форум можна за посиланням: https://newedu.org.ua/

Організатори і партнери форуму: Харківська обласна державна адміністрація, Громадська Рада при ХОДА, Рада молодих вчених при ХОДА, Харківська Агенція Місцевого Економічного Розвитку, Асоціація приватних роботодавців, GCI «Vertical» (Естонія), Central European Academy Studies and Certifications (CEASC, Польща), Посольство держави Ізраїль в Україні, Association for Science Education (Великобританія), Hand-on Science Association (Міжнародна спільнота), International Confederation of Principals (Міжнародна спільнота), Агенція Ukrainian-British Development Ltd, Loving Guidance, Inc (США), Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського Університету імені Бориса Гринченка, Директорат інклюзивної освіти МОН, Асоціація приватних шкіл України, Національний технічний університет Харківський політехнічний інститут, Компанія Vema Kids, видавництво «Флінтас» (Литва), видавництво «Ранок», видавництво «АССА», Приватний НВК «МИР».