Кібербезпека для школярів: Квест у ХПІ

20 березня в НТУ «ХПІ» відбулася перша освітня вікторина з кібербезпеки для харківських школярів. Мета — привернути увагу молоді до важливого й актуального напрямку знань з кіберзахисту і представити новий напрямок навчання в ХПІ, пов’язаний з цією сферою.

У вечірньому корпусі НТУ «ХПІ» 26 учнів з академічної гімназії №45, школи №131 і слухачів школи «IT-Kids» змагалися у галузі кібербезпеки. Учасники розділилися на шість команд і виконували завдання з криптографії, стеганографії і комп’ютерної логіки. За результатами трьох турів перемогла команда з харківської гімназії № 45.

«Я прийшов сюди перевірити свої сили, знання і отримати нові емоції. Думаю, у сучасному світі всім варто знати про такі речі, оскільки персональні дані сьогодні є важливою частиною життя і безпеки. Кожна людина повинна знати про кібербезпеку хоча б на початковому рівні», — розповів учасник команди-переможниця, 10-класник Ілля Попов. Володарка «срібла» квесту з кібербезпеки НТУ «ХПІ» учениця школи № 131 Дар’я Ламанова повідомила, що любить програмування, але не визначилася з майбутньою професією, тому відвідує подібні заходи, щоб вибрати для себе пріоритетні напрямки інформатики. «Подібного досвіду у мене не було. Мені цікаво взяти участь у такому заході і дізнатися більше про нову спеціальність з кібербезпеки», — сказала школярка.

З огляду на потребу в фахівцях з кібербезпеки, кафедра обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» у 2017 році відкрила нову спеціальність — кібербезпека. За словами її завідувача, професора Сергія Семенова, ХПІ — єдиний в Україні виш, який взяв на себе галузь безпечного програмування. «Саме цей напрям дуже близький нам, як і для обчислювальної техніки та програмування. Ті дисципліни, які будуть проходити наші студенти — це безпечне програмування, реверсне програмування, системне програмування, апаратні і технічні засоби захисту», — підкреслив він.

Організатор вікторини з кібербезпеки — кафедра обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ». Знання учасників оцінювали експерти з кібербезпеки з: АК «Харківобленерго», IT-фірми ЕРАМ, Харківського національного університету Повітряних Сил ім. І. Кожедуба.

Начальник управління інформаційної політики та роботи зі споживачами АК «Харківобленерго» Володимир Скічко зазначив, що тема захисту систем компаній від зломів, вірусних атак та інших втручань — дуже актуальна. «Ми знаємо, що декілька українських компаній зазнали школи від кібератак, у тому числі й підприємства енергетичної сфери. Будь-яке втручання у систему може обернутися негативними наслідками, наприклад, якщо місто залишиться без електрики на кілька годин», — сказав він. Володимир Скічко також розповів, що багато випускників ХПІ вибирають після закінчення вишу роботу в АК «Харківобленерго»: «Наша компанія проявляє підвищений інтерес до студентів та випускників ХПІ, а сьогоднішні учасники квесту можливо в майбутньому зможуть забезпечити захист Харківобленерго та інших підприємств України».