Де і як народжується STEM? Екскурсія в ХПІ

Спеціально для учасників ІІ Міжнародного освітнього форуму «NewEdu», який проходитиме у Харкові з 28 по 30 березня, в НТУ «ХПІ» проведуть екскурсію «Де і як народжується STEM». Захід буде цікавий для тих, хто працює у STEM-напрямку або тільки розпочинає свою діяльність у цій сфері. Екскурсія безкоштовна. Трансфер забезпечується.

Запланований маршрут екскурсії «Де і як народжується STEM» включає сім локацій:

  1. «Простір Ідей: Science&Museums / Арсенал Ідей Україна»

НТУ «ХПІ» став першим вишем в Україні, у якому було відкрито інклюзивний освітній простір в рамках проекту «Арсенал Ідей Україна», який представляє собою інтерактивну освітню платформу, яка поєднує науку, мистецтво та інновації, доступна для людей з інвалідністю та пропагує розвиток інклюзивного суспільства.

  1. Перша лекційна аудиторія

Велика аудиторія-амфітеатр в електротехнічному корпусі (збудованому за проектом О. М. Бекетова), відома насамперед, видатними вченими, що в ній працювали.

  1. Велика машинна зала

Унікальна лабораторія з лабораторним стендовим обладнанням. Кафедри, створені ще у 1930-х роках, досі вражають своєю масштабністю. А ще вони наочно демонструють людський геній та понад 80-річну історію електричних машин та апаратів.

  1. Високовольтна зала

Найбільша в Україні високовольтна зала дозволить ознайомитися з унікальним обладнанням, а ще побачити на власні очі штучну блискавку.

  1. Лабораторія двигунів внутрішнього згорання

На кафедрі двигунів внутрішнього згорання (заснована в 1931 році) відвідувачі ознайомляться з найкращим танковим двигуном Другої світової війни легендарного Т-34, який створили в стінах цієї кафедри, двигунами для підводних човнів, автомобілів, тракторів та багатьох інших технічних засобів.

  1. Велика хімічна лабораторія

НТУ «ХПІ» — відомий центр хімічних розробок та займає одну із лідерських позиції з проведення лабораторних досліджень. Регулярні науково-популярні Meet Up збирають сотні школярів. Що робить «хіміків» такими популярними? Це та багато іншого можна буде побачити на цій локації.

  1. Науково-технічна бібліотека

Бібліотека НТУ «ХПІ» — чи не найбільше в Україні зібрання технічної літератури. Тут навіть можна побачити автентичну книгу Фарадея з його автографом.

Нагадаємо, у рамках ІІ Міжнародного освітнього форуму «NewEdu» вчені НТУ «ХПІ» також представлять інтерактивну виставку «Hand-on Science». Унікальний STEM-майданчик за 11 тематичними блоками з механіки, молекулярної фізики, електрики, хімії та інших систем знань покликаний продемонструвати відвідувачам, як працювати з дітьми в STEM-напрямку професійно та цікаво.

 

Довідка:
Крім науково-освітньої роботи, НТУ «ХПІ» активно підтримує та проводить заходи, що базуються на підходах STEM-освіти (англ. Science, Technology, Engineering and Mathematics) і спрямовані на популяризацію природничих, інженерних та технологічних наук серед дітей та юнацтва.

Наразі в університеті діє дві масштабні науково-освітні програми «Канікули з Політехом» та «Суботи з Політехом». Регулярність проведення заходів та тематичне різноманіття призвело до виокремлення окремих напрямів: клуби юного еколога та машинобудівника; їстівна та косметична хімія; фізика; відновлювальна енергетика; мехатроніка; робототехніка; школи лідерства, фінансової грамотності тощо. Кожен напрям включає лекції, воркшопи та майстер-класи. У листопаді 2017 року в НТУ «ХПІ» було вперше проведено «Незвичайний день відкритий дверей», який поєднав у собі стенд-сесію та науковий фестиваль.