ХПІ відвідав Посол Лівану

22 березня НТУ «ХПІ» відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Ліван в Україні Алі Дахер (Ali Daher). Мета візиту — обговорення актуальних питань навчання ліванських громадян у харківському університеті, можливостей співпраці ХПІ з вишами Лівану.

Разом з Алі Дахером делегацію Лівану представляли співробітники посольства: Тоні Жемайель та Алі Хайдар.

Зі сторони НТУ «ХПІ» на зустрічі були присутні: проректор з наукової роботи Андрій Марченко, декан факультету міжнародної освіти Дмитро Кудій, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров, помічник ректора з питань роботи з іноземними студентами, представник Посольства Ліванської Республіки у Харкові, доктор Шахін Ісcам.

Від імені ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола проректор Андрій Марченко привітав гостей, детально розповів про міжнародну діяльність вишу. «Університет веде активну роботу з іноземними громадянами. Число ліванських студентів зростає і на сьогоднішній день складає більше 80 осіб. Треба відзначити, що керівництво ВНЗ задоволено співпрацею з ліванською стороною, і безпосередньо з Шахіном Ісcамом, який працює зі студентами з Лівану, здійснює їх набір і координує навчання».

Посол Республіки Ліван в Україні Алі Дахер зазначив, що для нього важливо розвивати взаємодію з ХПІ, з огляду на той високий рівень освіти, яку дає виш. «Ми розглядаємо ХПІ як університет №1 з технічних спеціальностей для студентів з Лівану. Деякі ліванські громадяни, які закінчили ХПІ, досягли великих результатів і зараз займають високі посади в міністерствах Республіки Ліван. У наших планах посприяти збільшенню кількості студентів для університету, розширити контакти ХПІ з університетами Лівану для наукових обмінів, стажувань», — сказав Алі Дахер.

За словами Шахіна Ісcама, останнім часом розширилася кількість спеціальностей, які можуть вибирати іноземні студенти. «Однією з популярних спеціальностей є видобуток нафти і газу, тому відбувається розширення кількості англомовних груп. Готуючи ліванських громадян для навчання у виші, ми намагаємося звертати увагу не тільки на їх кількість, але й на якість їхніх знань».

Довідка:

На початок 2018 року в НТУ «ХПІ» навчаються 83 студенти з Лівану (51 студент — очної та заочної форми навчання, 32 — студенти довишівської підготовки). За останні 5 років ХПІ випустив 35 студентів-громадян Лівану.

Найбільш популярні спеціальності для громадян Лівану: «Видобуток нафти і газу» (англомовна група), «Електричні апарати» (російськомовна група), «Гідравлічні машини, гідропривід і гідропневмоавтоматика», «Системне програмування», «Комп’ютерні системи і мережі», «Електричні системи і мережі».