У ХПІ створять інноваційний кампус

13 квітня в НТУ «ХПІ» презентували унікальний проект. Інноваційний кампус, який об’єднає IT-навчання, школу підприємництва та коворкінг, побудують на базі ХПІ. Запрацює університетський простір наприкінці 2018 року.

За задумом ініціаторів — НТУ «ХПІ» та проекту UNIT.City — інноваційний кампус (innovations campus) повинен створити у Харкові оптимальні умови для того, щоб талановиті IT-фахівці, студенти, автори стартапів та підприємці мали повноцінний доступ до знань і ресурсів і розвивали свій бізнес в Україні.

Презентація проекту відбулася за участю голови Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА) Юлії Світличної: «Харків входить в десятку найбільших вишівських європейських центрів. Такий проект надає студентам нові можливості, відкриває майданчики для спілкування і співпраці. І це не тільки піднімає авторитет вишу, а й допомагає області завойовувати нові позиції в освітній сфері», — зазначила голова ХОДА Юлія Світлична.

Про деталі проекту і його значення для подальшого розвитку Харкова розповіли:

– перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василь Хмельницький;

– ректор НТУ «ХПІ», професор, член-кореспондент НАН України Євген Сокол;

– засновник IT-компанії Харкова «NIX Solutions» Ігор Брагінський;

– керівник Школи малого і середнього підприємництва Лідія Пащук;

– керівник інноваційного навчального закладу UNIT.Factory Валерія Заболотна.

За словами голови Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василя Хмельницького, основне завдання проекту — дати можливість українським фахівцям розвиватися і бути успішними в Україні. «Світ швидко змінюється, тому ми повинні встигати за освітніми нововведеннями. Якщо у світі є щось більш ефективне, то ми моментально повинні впроваджувати це. Наша програма цікава тим, що там немає вчителів. Всі студенти відразу працюють, вирішуючи конкретні завдання. Вони отримують досвід, допомагають і перевіряють один одного. Є оператори, які стежать, щоб все правильно виконувалося», — розповів Василь Хмельницький.

«Серцем» кампусу стане інноваційна освітня програма UNIT.City, розроблена фахівцями UNIT.Factory у співпраці з НТУ «ХПІ», де талановита молодь навчатиметься інформаційних технологій безкоштовно. Про це повідомив ректор ХПІ професор Євген Сокол. «Там прописана дуже важлива роль інтеграції бізнесу та освіти. Є мета — підвищення якості підготовки фахівців. Таким чином за умовами цього проекту, буде здійснюватися відбір кращих студентів для навчання в цьому кампусі. Ця система спрямована на те, щоб студент, який закінчує університет і приходить на виробництво вже мав досвід реалізації теоретичних навичок, які він отримав в університеті», — підкреслив ректор Євген Сокол.

Ректор ХПІ також подякував голові ХОДА Юлії Світличній за підтримку в реалізації інноваційних проектів у сфері освіти, які розширюють можливості для навчання і подальшого працевлаштування молоді. «Завдяки підтримці Харківської облдержадміністрації та губернатора Юлії Світличної, а також голови Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василя Хмельницького, ХПІ буде впроваджувати проект трансформації інженерної освіти і безпосередньо сфери IT-освіти».

На базі нового інноваційного кампусу також продовжить свою роботу Школа малого і середнього підприємництва, а сучасний коворкінг дасть можливість креативним молодим фахівцям отримати робочі місця, кваліфіковану професійну підтримку бізнесу, безпеку, доступ до знань.

Планується, що до фінансування цього соціально-освітнього проекту будуть залучені інвестиції держави, підприємств і місцевого бізнесу.

Більше світлин — на сторінці прес-служби НТУ “ХПІ” у Facebook
Відеорепортаж ХОДА з цього заходу за посиланням.

Відеорепортаж медіа групи Объектив

http://youtu.be/TVzXE7LnQoM

Довідка:

UNIT Factory (Ukrainian National IT Factory) — спільний проект Фонду Василя Хмельницького K.Fund і французької Школи 42, реалізований за підтримки громадської організації «Освіторія». Його місія — сприяти інноваційному розвитку України, завдання — готувати професійні IТ-кадри. Це єдиний в Україні приватний навчальний заклад, який працює за стандартами інноваційної французької Школи 42. Навчання засноване на унікальній освітній системі і є безкоштовним, за умови подальшої роботи в Україні протягом трьох років. Тут вчать програмувати, працювати в команді і знаходити інноваційні рішення. IT-фабрика працює 24 години на добу і сім днів на тиждень.