Ректор Євген Сокол — про інноваційну програму в сфері IT

В НТУ «ХПІ» працюють над реалізацією нового проекту з трансформації IT-освіти. UNIT.City — інноваційна освітня програма, розроблена фахівцями UNIT.Factory у співпраці з НТУ «ХПІ», де талановита молодь навчатиметься інформаційним технологіям безкоштовно. Цей проект стане «серцем» інноваційного кампусу, який створять в ХПІ до кінця 2018 року.

За словами ректора ХПІ Євгена Сокола, основне завдання UNIT.City — об’єднати теоретичну підготовку класичної університетської освіти з отриманням актуальних навичок (технічних, економічних, управлінських, комунікативних), які необхідні для реалізації реальних практичних завдань. «Щоб досягти цієї мети, навчальна програма буде заснована на проектному навчанні та гейміфікації, яка буде підтримувати мотивацію студентів при освоєнні нової інформації», — зазначив ректор Євген Сокол.

Процес навчання за інноваційною програмою розрахований на 4 роки. Після першого року (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти будуть проходити відбір на проектне навчання (2-3 рік), а четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і диплома.

З лютого 2018 року четверо студентів НТУ «ХПІ» почали своє навчання в UNIT.Factory — унікальній освітній IT-фабриці, яка знаходиться у Києві.

Беручи участь у презентації проекту інноваційного кампусу (innovations campus), керівник інноваційного навчального закладу UNIT.Factory Валерія Заболотна, поділилася досвідом роботи освітньої IT-фабрики. Вона розповіла, що всі студенти цього навчального закладу засвоюють програму в своєму темпі: «У нас всесвіт проектів. Є величезна кількість технологій, які вони можуть засвоїти, але індивідуалізація освітньої програми відбувається самостійно. Тобто вони можуть пробувати різні напрямки, дивитися, де їм цікавіше і туди занурюватися. Є два формати: перший — інтенсивне вивчення технологій і мов програмування, другий — проектна діяльність».

«У мене є можливість поєднувати навчання в ХПІ і UNIT: у моєму випадку це враховується, як стажування», — розповідає студент ХПІ і UNIT.Factory Павло Сафронов.

За словами фахівців UNIT.Factory, в основі методології навчальної програми UNIT.City лежить ескалація рівня складності. «На першому етапі хлопці починають освоювати ази, а в міру просування по курсу, вони здобувають нові знання і навички, які допомагають їм освоїти більш складну програму», — розповідає розробник UNIT.Factory Флорін Бічер.

Проект UNIT.City передбачає новий формат навчання, який відрізняється від традиційного: студенти навчатимуться за спеціально розробленою програмою в найбільш продуктивний для себе час. Вони будуть вирішувати переважно командні завдання без участі викладачів у цьому процесі. Крім того, всі проекти, над якими працюватимуть студенти, діляться на обов’язкові (програмування, комп’ютерні мережі, штучний інтелект та ін.) та вибіркові (50%).

За словами Флоріна Бічера, така система навчання сприяє максимальному зануренню у навчальний процес, дозволяє вивчати ті напрямки, які студентам цікаві, і робити це спільно, допомагаючи один одному.

«Один з найголовніших аспектів роботи в IT — командна робота. Оскільки проекти практично завжди масштабні, необхідно розвивати комунікативні навички, які допоможуть при спілкуванні з командою. UNIT розвиває ці навички максимально», — зазначив студент НТУ «ХПІ» Олексій Лазарєв, який паралельно навчається в UNIT.Factory.

Довідка:

UNIT Factory (Ukrainian National IT Factory) — спільний проект Фонду Василя Хмельницького K.Fund і французької Школи 42, реалізований за підтримки громадської організації «Освіторія». Його місія — сприяти інноваційному розвитку України, завдання — готувати професійні IТ-кадри. Це єдиний в Україні приватний навчальний заклад, який працює за стандартами інноваційної французької Школи 42. Навчання засноване на унікальній освітній системі і є безкоштовним за умови подальшої роботи в Україні протягом трьох років. Тут вчать програмувати, працювати в команді і знаходити інноваційні рішення. IT-фабрика працює 24 години на добу і сім днів на тиждень.