У ХПІ відкрили меморіальну дошку легендарному спортсмену

7 травня на території спорткомплексу НТУ «ХПІ» відбулося відкриття меморіальної дошки заслуженому майстру спорту, дворазовому Олімпійському чемпіону з водного поло, випускнику електроенергетичного факультету ХПІ 1972 року Олексію Баркалову. Захід пройшов у рамках 13-го Міжнародного юнацького турніру з водного поло пам’яті Олексія Баркалова (7-9 травня).

Серед почесних гостей церемонії: делегат Європейської федерації водних видів спорту (LEN) Маріо Брігуліан (Чорногорія), голова Національного олімпійського комітету Харківської обл. Віктор Христоєв, голова Харківської обласної федерації водного поло Ігор Якушев, директор ХДВУФК №1 Юрій Назаренко, перший тренер Олексія Баркалова, заслужений тренер СРСР Давид Смагоринський, родичі Олексія Баркалова, представники ректорату НТУ «ХПІ», завідувач кафедри фізвиховання ХПІ Олексій Юшко, інші.

«Ми відкрили пам’ятну дошку видатному спортсмену, який прославлял Політех і Україну по всьому світі. Це наша історія і приклад для студентів і майбутніх поколінь», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Перший тренер Олексія Баркалова, заслужений тренер СРСР Давид Смагоринський відзначив, що його учень був чудовою людиною, який завжди йшов вперед. За його словами, Олексій досяг успіху завдяки праці та відповідальному ставленню до спорту і тренувань.

Також у пам’ять про видатного ватерполіста пройшов 13-й Міжнародний турнір з водного поло серед юніорів. Олексій Баркалов організував ці змагання сімнадцять років тому, але після того, як у 2004 р. видатного спортсмена не стало, його дружина і колеги продовжили традицію. Щорічно в НТУ «ХПІ» проходить Міжнародний турнір з водного поло, але вже у пам’ять про Олексія Баркалова. Цього року змагання проводилися під егідою Європейської ліги з плавання, а учасниками стали команди з Азербайджану, Білорусії, Туреччини та України.

Довідка:

Олексій Степанович Баркалов (1946 – 2014 рр.) — ватерполіст, учасник чотирьох Олімпійських ігор, дворазовий Олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту СРСР (1970), заслужений тренер України. Випускник НТУ «ХПІ» 1972 року. Занесений до книги рекордів Гіннесса (1993 г.) за 412 матчів, зіграних за збірну СРСР. Олімпійський чемпіон 1972 року в Мюнхені та 1980 року в Москві. У 1980-х роках — головний тренер молодіжної збірної України. З 1997 по 1999 рік — президент федерації водного поло України. Також був нагороджений Орденом «За заслуги» III ступеня. У 1993 році за видатні досягнення у водному поло ім’я Олексія Баркалова увічнено в Залі Слави водних видів спорту США (Форт-Лодердейл, Флорида).