Політех: Знайомство з відомими династіями

17 травня в музеї НТУ «ХПІ» відбулася зустріч з представниками однієї з династій політехніків — родини Соболів, яку з ХПІ об’єднує 90-річна історія. Зустріч була організована Музеєм історії університету в рамках проекту «Відомі династії Харківського Політехнічного».

«Для нас, політехніків, стало доброю традицією наприкінці навчального року завершувати теоретичний курс вивченням реального досвіду людських доль і досягнень на прикладі видатних випускників ХПІ», — зазначила директор Музею історії Ганна Бистріченко.

На зустрічі були присутні: представники династії Соболів, їхні колеги, друзі, студенти Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту, Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» та інші.

Директор музею Ганна Бистріченко розповіла майбутнім матеріалознавцям, танкобудівникам та хімікам про засновника династії — Миколу Олександровича Соболя, випускника НТУ «ХПІ» 1936 року, видатного державного діяча, організатора промисловості в Харкові та Україні. Він брав участь у становленні вітчизняного тракторо-, танко-, двигуно- і тепловозобудування. Саме Миколі Олександровичу належить ідея будівництва Харківського метрополітену (1962 рік).

Син М.О. Соболя, Валентин Соболь, випускник 1960 року кафедри локомотивобудування ХПІ описав свій трудовий шлях: від інженера до заступника генерального директора з науково-дослідної та проектно-конструкторської роботи заводу імені В.О. Малишева. Від батька він успадкував працьовитість, здатність успішно вирішувати складні завдання і не боятися труднощів. Звертаючись до студентів, В.М. Соболь побажав їм добре вчитися, бути відповідальними, розширювати свій кругозір, прагнути до конструктивного і плідного спілкування.

Представник більш молодого покоління династії, випускник НТУ «ХПІ», доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри матеріалознавства ХПІ Олег Валентинович Соболь нагадав студентам, що з юного віку необхідно вміти визначати для себе високі цілі, сміливо до них йти. «Чим вище ми піднімаємося в своєму пізнанні, тим ширше відкриваються перед нами горизонти і перспективи», — сказав Олег Валентинович. У цьому його завжди надихають приклади рідного діда, батька і матері.

Жіноча частина династії Соболь була представлена ​​професором Наталією Петрівною Соболь — відомим вченим кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ, а також її онуками, випускницями НТУ «ХПІ» економістом Дариною Олегівною Соболь і хіміком, кандидатом технічних наук Юлією Олегівною Соболь.

Учасник зустрічі — старший викладач кафедри філософії НТУ «ХПІ» кандидат філософських наук Віктор Іванович Міщенко підкреслив, що на прикладі династії Соболь присутні студенти можуть спроектувати свою долю, долучившись до сім’ї політехніків, заснованої на самовіддачі, творчій співдружності та прагненні до прогресу.

Гостям також продемонстрували унікальні матеріали з сімейних альбомів, музею історії та архіву Політеху.