STEM-«родзинки» від вчених ХПІ

30 травня вчені НТУ «ХПІ» організували виїзний День науки у м. Ізюм (Харківська область). Команда #STEMcamp School Політеху провела 32 науково-популярних заходи з фізики, хімії, енергетики та ін. Глядачами майстер-класів, інтерактивних лекцій стали більше п’ятисот школярів і вчителів ізюмських гімназій №1 та 3, ЗОШ №11.

Викладачі та студенти ХПІ представили незвичайні 25-хвилинні лекції, які поєднували теоретичні знання з практичними дослідами. Вони демонстрували багато наочних матеріалів і діючих моделей, привезених з лабораторій університету. Темами інтерактивних занять, майстер-класів та воркшопів були: «OMG Хімія!?!  ̶  Подумай про це», «Фізика  ̶  це просто», «Бородата історія мов програмування», «Чарівний світ художнього лиття», «Солодкий світ карамелі», «Сміття: хто кого?», «Застосування вимірювальної техніки у сучасному світі», «Домашня електростанція, як заробити на сонячній електроенергії», «Суперпластик».

Основна мета таких заходів  ̶  зацікавити школярів наукою і популяризувати концепцію STEM-освіти серед представників шкільної освіти, зазначає один з організаторів виїзних Днів науки, відповідальний секретар Центральної приймальної комісії ХПІ Сергій Петров: «Тут школярі можуть подивитися і взяти участь у дослідах з фізики, хімії та інших предметів. На жаль, сьогодні учні мало цікавляться такими предметами, і в цілому технічними спеціальностями. Ми намагаємося зацікавлювати дітей, мотивувати їх займатися наукою».

Треба відзначити, що вчені НТУ «ХПІ» активно використовують нові підходи для просування науки серед школярів. Так, у травні пройшов ряд науково-популярних заходів: незвичайні Дні науки у Краматорську та у Новій Водолазі, Дні науки і Міжнародний День світла в ХПІ. У березні 2018 р. Політех відвідав відомий у світі популяризатор науки, кандидат фізичних наук, фахівець у галузі прикладної оптики Хосе Беніто Васкес Дорріо (ісп. José Benito Vázquez Dorrío). Він провів серію майстер-класів у стилі STEM для школярів і вчителів. ХПІ також організовує незвичайні Дні відкритих дверей, Канікули з Політехом, Суботи з Політехом та інші наукові фестивалі. Під час таких освітніх зустрічей, вчені вишу влаштовують воркшопи, майстер-класи, інтерактивні лекції, залучають школярів до наукових дослідів.

Більше фото з Дня науки у м. Ізюм можна переглянути за посиланням.

Відео з різних заходів ХПІ можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook.

Також з 4 червня в ХПІ відкривається наукова STEM-школа для дітей. #STEMCampSchool  ̶  літня школа, створена Об’єднанням молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Посольства США в Україні. Протягом 10 днів діти будуть відвідувати заняття від провідних вчених ХПІ, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, а також спікера з США  ̶ шкільного фізика-експериментатора Крістофера Чіаверіни. Представлені такі наукові напрямки: фізика, інженерне проектування, енергетика і електроніка, хімія, біологія та екологія. По закінченню курсу школярі продемонструють свої проекти.

Офіційна сторінка #STEMCampSchool в Facebook: www.facebook.com/STEMcampschool/

Слідкуйте за подіями НТУ «ХПІ» на сайті Polytech Events та офіційних сторінках вишу в Facebook: НТУ «ХПІ», прес-служба ХПІ.

Довідка:

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics»  ̶  наука, технологія, інженерія і математика. Це взаємозв’язок і тісний контакт тих областей знань, які дозволяють дитині зрозуміти складний і вкрай цікавий навколишній світ у всьому його різноманітті. Завдяки STEM-підходу діти можуть вникати в логіку явищ, що відбуваються, розуміти їх взаємозв’язок, вивчати світ системно і тим самим виробляти у собі допитливість, інженерний склад мислення, вміння виходити з критичних ситуацій. Це  ̶  кардинально новий рівень розвитку дитини.