ХПІ: Перемоги спортивної весни

Навесні 2018 року пройшла серія спортивних змагань, в яких спортсмени НТУ «ХПІ» взяли активну участь і вибороли призові місця.

У числі призерів — армрестлери НТУ «ХПІ». 12-15 квітня в Одесі відбувся юніорський Чемпіонат України з армспорту. Студентка 4-го курсу Діана Гончар (група Е-24а) стала дворазовим срібним призером цих змагань, а Людмила Вовк (група КІТ-44а) завоювала дві бронзові медалі. Паралельно з цими змаганнями в Одесі проходив Чемпіонат України з армспорту серед спортсменів з обмеженими здібностями, де «золото» і «срібло» завоювала Юлія Гадаєва (МІТ-27).

Студент третього курсу факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ» Руслан Пестов (СГТ-25в) також показав високий результат на молодіжному Чемпіонаті України з веслувального слалому, який пройшов в Богуславі (Київська область). Руслан завоював три золоті медалі в різних дисциплінах слалому. Крім того, 24-27 квітня в Карпатах проходив Кубок України з веслувального слалому, де Руслан став дворазовим срібним призером.

На Чемпіонаті України зі стрільби з лука серед спортивних шкіл на другу сходинку п’єдесталу зійшли лучниці ХПІ: студентка 6-го курсу Анастасія Волобуєва і випускниця СГТ-факультету Дар’я Павличенко. Змагання проходили 19-22 квітня в Новій Каховці.

Скарбничку перемог також поповнили спортсмени ХПІ — представники різних видів силових єдиноборств.

У квітні в Харкові проходили Чемпіонати України з тхеквондо ВТФ серед дорослих спортсменів і молоді. Студент третього курсу факультету комп’ютерних та інформаційних технологій НТУ «ХПІ» Максим Кременчуцький (КІТ-25а) став третім як серед дорослих, так і серед молоді.

14-15 квітня студент першого курсу СГТ-факультету Олександр Кічерман (СГТ-47) став переможцем Відкритого Кубка Чорноморська з карате серед юніорів. Тиждень потому він завоював «срібло» Чемпіонату Світу з шотокан-карате в Стамбулі, а 24-25 квітня виступав у Львові, де здобув перемогу на міжнародному турнірі з карате «International Open Karate Cup».

27-29 квітня в болгарському місті Пловдив проходив Кубок Європи з боротьби сумо. Член збірної команди ХПІ з греко-римської боротьби, майстер спорту України з греко-римської боротьби та боротьби сумо Руслан Русанов (ХТ-53б) зупинився за крок від вершини п’єдесталу Кубка Європи, посівши друге місце.

27-29 квітня Харків зустрічав учасників Чемпіонату Європи з козацького двобою. Другокурсник ХПІ Артем Куряков (І-46б) посів перше і друге місця в різних дисциплінах двобою.

21-25 квітня в Новоселиці (Чернівецька область) проходила багатоденна велогонка в рамках Чемпіонату України з ВМХ-рейсингу. За результатами гонки третє місце дісталося Віталію Логунову, студенту другого курсу СГТ-факультету (СГТ-46а).

Є серед спортсменів Політеху й ті, хто може успішно виступати не в одному виді спорту, а відразу в п’яти: бігу, фехтуванні, стрільбі, плаванні та кінному спорті. Саме ці види спорту включає в себе сучасне п’ятиборство, якому присвятив себе студент другого курсу СГТ-факультету Сергій Сагайдак (СГТ-46б). На Кубку України з сучасного п’ятиборства юнак став переможцем командних змагань серед юніорів.

Останнім часом все більшої популярності серед прихильників здорового способу життя набирають легкоатлетичні пробіги. Так, в 5-му Харківському міжнародному марафоні взяли участь більше 60 студентів НТУ «ХПІ». Більшість з них подолали дистанцію міні-марафону 4,2195 км. А наприкінці квітня відбувся командний Чемпіонат України з бігу на 10 км. На цих змаганнях найсильнішою серед молоді стала студентка 5-го курсу ХПІ Марина Немченко (БЕМ-73мп). Крім того, 6 травня в Майнці (Німеччина) вона здобула перемогу на напівмарафонській дистанції Марафону Gutenberg Marathon Main. У змаганнях серед жінок на фініші Марина показала результат 1:16:49 і більш ніж на шість хвилин випередила найближчу суперницю — німкеню Катарину Мац.

У травні в Латвії завершилися ігри Чемпіонату Європи з регбі-15. У складі збірної команди України Вадим Міланко (Е-42м) став срібним призером чемпіонату.

Скелелази ХПІ також взяли висоту перемог. З 1 по 5 травня в селі Дениші (Житомирської області) проходив Чемпіонат України серед студентів на природному рельєфі. На цих змаганнях Політех був представлений двома командами, яким не знайшлося рівних серед усіх інших вишів України. Перше і друге місця в командній першості дісталися скелелазам НТУ «ХПІ». В особистій першості політехніки завоювали п’ятнадцять медалей різного ґатунку, посівши наступні позиції в студентському Чемпіонаті України:

  • Дмитро Діденко (Е-32м) — 1 місце в багатоборстві, 2 місце в болдерінгу, 2 місце в лазінні на складність;
  • Віталій Собченко (Е-54б) — 2 місце в багатоборстві, 3 місце в лазінні на швидкість;
  • Ганна Ардашева (СГТ-13ам) — 1 місце в багатоборстві, 1 місце в болдерінгу, 2 місце в лазінні на складність, 3 місце в лазінні на швидкість;
  • Карина Яранцева (І-22а) — 3 місце в багатоборстві, 2 місце в болдерінгу, 3 місце в лазінні на складність;
  • Ганна Шило (КН-56Е) — 3 місце в багатоборстві, 2 місце в лазінні на швидкість;
  • Дарина Журій (ХТ-57б) — 1 місце в лазінні на швидкість.

Паралельно зі студентським Чемпіонатом України на скелях Денишів пройшов Відкритий Чемпіонат НТУ «ХПІ» зі скелелазіння «Меморіал пам’яті заслуженого майстра спорту Олексія Москальцова». В програму змагань входило кілька дисциплін скелелазіння, за сумою яких визначався результат учасників. За підсумками змагань перше місце зайняв викладач кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ» Євген Тимко, другим став Дмитро Діденко (Е-32м), третє місце у Віталія Собченка (Е-54б). У змаганнях серед дівчат друге і третє місця зайняли Ганна Ардашева (СГТ-13ам) і Карина Яранцева (І-22а), відповідно.

Продовжуючи тему сходжень — 18-20 травня в Південноукраїнську відбувся Чемпіонат України з техніки альпінізму, де знову відзначився Євген Тимко. Він завоював золоту медаль.

18-20 травня в Гадячі пройшов ветеранський Чемпіонат Європи з гирьового спорту. Юрій Васильєв, старший викладач кафедри фізвиховання НТУ «ХПІ», став дворазовим переможцем цих змагань — в ривку і в поштовху гирі довгим циклом.

І ще дві медалі європейських змагань! На етапі Гран-прі Європи з бадмінтону, який відбувся в Словенії 10-13 травня, студентка другого курсу СГТ-факультету ХПІ Марина Ільїнська (СГТ-46а) і випускниця СГТ-факультету Єлизавета Жарка посіли третє місце в змаганнях жіночих пар.

Довідка:

Олексій Москальцов — учасник першого радянського сходження на Еверест (1982 г.), багаторазовий Чемпіон України з альпінізму і скелелазіння. Протягом багатьох років він займався популяризацією альпінізму і скелелазіння серед молоді, брав активну участь у роботі Федерації альпінізму, виступав на змаганнях різного рівня у складі команд Харківського політехнічного інституту. У липні 2017 року минуло 30 років, як Олексій з трьома друзями по команді загинув при сходженні на вершину Клари Цеткін.