Розробки магістрів — в дії: У ХПІ захистили «живі» дипломи

В НТУ «ХПІ» на кафедрі обчислювальної техніки та програмування (ОТП) відбулися захисти дипломних робіт магістрів напряму «Комп’ютерна інженерія». Студенти представили наукові проекти і прототипи: самоорганізований «розумний будинок», розважально-тренувальний комплекс «Лазерний тир», апаратно-програмний комплекс аудиту відвідування занять студентами, інші. Деякі роботи вже частково реалізовані, одна з них — має сертифікат про унікальність.

«Сьогодні учні представляли роботи, які мають практичну цінність, не тільки в рамках університету, а й у масштабах України. Це відмінні проекти, які студенти розробляли кілька років», — сказав завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування Сергій Семенов. Одна з робіт — прототип «розумного будинку» магістра Павла Білоусова, вже реалізована на кафедрі. «За допомогою його установки, ми впровадили систему управління освітленням. Вона зчитує появу людини в корпусі (на першому поверсі) і автоматично включає освітлення на другому і третьому поверхах, що дозволяє безперешкодно дістатися до потрібної аудиторії. При цьому світло не увімкнене постійно, а тільки лише коли є об’єкт, що рухається. Цей прототип може також керувати будь-яким пристроєм: електрика, опалення, газ, побутові прилади та інше», — розповів завідувач кафедри ОТП Сергій Семенов.

Студент Ігор Прокоп’єв презентував прототип розважально-тренувального комплексу «Лазерний тир», над яким працював кілька років. В електронному тирі можна грати удвох, потрібен тільки проектор, веб-камера, ноутбук і джерело лазерного випромінювання. «Це — інтерактивна розробка, з якою можна пограти. Потрібно взяти проектор, лазер, камеру підключити до ноутбука, і зайти в розроблену програму. Включаємо режим гри і розпочинається інтерактивне розпізнавання — камера зчитує те, що відбувається на екрані. Але дану програму можна переробити і у тренажер для військових, оскільки це дешевше, ніж реальне зброю. Потрібен лазер, який вбудовується в макет зброї, і можна використовувати в даному тире (є можливість змінити ландшафт, програму можна вбудувати в будь-яку комп’ютерну гру)», — розповів Ігор Прокоп’єв.

Проект студентів Ярослава Горбенко і Влада Лукашова «Дослідження і розробка апаратно-програмного комплексу аудиту відвідування занять студентами» зацікавив представників IT-фірми, які були присутні на захисті дипломних проектів. «Це система для автоматичного аудиту відвідувань занять студентами. Додаток складається з двох частин — апаратного і програмного. Приходячи на заняття, студент прикладає індивідуальну картку до пристрою, що зчитує інформацію про ім’я студента, час. У програмній частині цього пристрою відбувається аналіз відвідувань студента (скільки занять він пропустив/відвідав)», — розповів Ярослав Горбенко. За його словами, пристрій можна встановити при вході на кожну кафедру.

Переможець олімпіад з робототехніки Денис Волошин презентував систему генерації псевдовипадкових чисел. Вона може використовуватися у військовій сфері для шифрування, у сфері контролю і діагностики для знаходження помилок у кодах. Проект є унікальним, і розробник отримав сертифікат України, що підтверджує цей факт, а також свідоцтво про право власності.

Також свою роботу представила студентка Валентина Антонюк. Її проект — електронна бібліотека, створена за принципом соцмереж. Тут можна завантажувати і читати книги, залишати свої відгуки. Також вона зробила порівняльний аналіз характеристик JavaScript фреймворків на прикладі свого розробленого веб-додатку.

Відзначимо, студенти групи КІТ-22м Павло Білоусов та Денис Волошин є багаторазовими переможцями всеукраїнських олімпіад зі штучного інтелекту, програмування роботів, мікроконтролерних пристроїв і робототехніки. Крім того, саме їх команда привезла друге місце з престижного міжнародного турніру мобільних роботів, що проходив у Варшаві (Польща) у 2018 році.