Школярі-експериментатори в унікальному проекті Політеху STEMCamp School

15 червня в НТУ «ХПІ» відбувся фестиваль науки Hands on Science, який став фінальним акордом десятиденного проекту для школярів STEMCamp School. Сотня учасників літнього табору презентувала понад 20 наукових проектів за напрямками: енергетика і електроніка, екологія, фізика, хімія, інженерне проектування і математичне моделювання. Глядачами різноманітних експериментів учнів стали їхні батьки, керівництво та викладачі ХПІ, представники Харківської облдержадміністрації, інші.

Урочистий захід відкривали: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, голова Ради молодих вчених при Харківській облдержадміністрації (ХОДА) Наталія Куфтеріна, організатори STEMCamp School — директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Роман Томашевський, професор кафедри динаміки та міцності машин Олексій Ларін.

Ректор Євген Сокол подякував організаторам проекту та всім школярам за активну участь: «Те, що вам вдалося зробити за два тижні — величезний крок вперед. Навіть якщо ви не будете продовжувати своє навчання за технічними спеціальностями, це все одно ваш неоціненний досвід для будь-якої сфери. Ми щиро радіємо вашим перемогам».

Голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна привітала всіх із закінченням проекту від імені губернатора Харківської області Юлії Світличної: «Протягом двох тижнів ми стежили за вашими успіхами. Такий табір як STEMcamp School повинен стати доброю традицією для всієї області. Сподіваємося, що з кожним роком буде збільшуватися кількість учасників».

Фестиваль науки Hands on Science став закінченням проекту STEMCamp School НТУ «ХПІ». Протягом 10 днів школярі відвідували лекції, тренінги, семінари, лабораторні практикуми від вчених вишу, брали участь у квесті. Також майстер-класи для слухачів школи провів провідний шкільний фізик-експериментатор Крістофер Чіаверіна (США). Напрямками для вивчення були: енергетика, екологія, фізика, хімія, інженерне проектування. За результатами навчання учасники представили свої командні проекти.

Так, студентка STEMCamp School Поліна Берест (учениця 8 класу школи №126) обрала напрям «хімія» та працювала над проектом «Барвники + Мило». Вона зазначила, що їй подобаються такі предмети як хімія, фізика і до ХПІ вона прийшла отримати більше практичних знань. «Ми робили мило своїми руками, з використанням масла і барвника, яке синтезували в хімічній лабораторії. Наша команда сама придумала собі такий проект. У нас не все відразу вийшло. Перший раз ми розплавили мило, і воно витекло з формочок. Спочатку завдання здавалися мені нездійсненними, а на підготовку проекту у нас було лише три дні. Але це було класно. Ментори і волонтери нам допомагали, давали волю нашій фантазії», — розповіла Поліна Берест.

Школярі Володимир Куренков (учень 8 класу школи №131) і Михайло Петренко (учень 10 класу школи №10) працювали в одній команді над проектом «Кольоровий дим», який може використовуватися військовими. «Ми розробляли спеціальну димову шашку не з сірим або білим димом, а, наприклад, із зеленим або синім, який може погіршити видимість для потенційного ворога», — сказав Володимир Куренков. — «Випробували різні інгредієнти, щоб створити кольоровий дим. Довелося провести багато дослідів, оскільки часто виходив звичайний білий», — додав Михайло Петренко. За словами хлопців, на початку проекту було складно обрати один предмет, оскільки всі лекції захоплюючі. «Дуже гарна організація і колектив. Багато цікавих занять, особливо з іноземним лектором-фізиком. Але я планую вступати до ХПІ і вибрати професію, пов’язану з хімією», — поділився учасник STEMCamp School Михайло Петренко.

Всього на фестивалі було представлено 23 проекти від 100 слухачів літньої наукової школи. З повним списком можна ознайомитися тут.

Організатори розповіли, що за результатами фінального анкетування студентів STEMCamp School — 90% учасників стали вважати інженерні науки важливими для вивчення, а 60% готові їх вибрати основою для своєї майбутньої професії.

Ректор Євген Сокол наголосив на важливості продовження і розширення проекту STEMCamp School ХПІ: «Це була чудова ідея створити таку школу. Важливий результат, який ми отримали після закінчення проекту — понад 90% учасників вважають за необхідне вивчення технічних наук. Якщо у них з’явився інтерес, значить ми досягли результату. Але охоплення повинно бути значно більше. Ми будемо думати, як таку школу зробити постійно діючою».

Більше фото — на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Довідка:

STEMCamp School НТУ «ХПІ» — інтенсивна літня школа для дітей, яка відкрилася 4 червня. Слухачами стали 100 школярів м. Харкова та області. Протягом 10 днів вони працювали з вченими вишу та розробляли свої проекти.

Організатори проекту — ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Посольства США в Україні.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дані дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а у комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці. Учні отримують практичні навички, які можуть зробити життя простіше, наприклад, створення «розумного будинку».