STEM-підхід в математиці: Досвід американського професора

НТУ «ХПІ» відвідав провідний фахівець у галузі STEM-освіти, професор кафедри математики Каліфорнійського університету (США) Гуершон Гарел (Guershon Harel). Він провів лекцію-презентацію для учасників STEMСamp School, студентів і викладачів вишу. Гуершон Гарел став другим іноземним лектором для слухачів літнього наукового табору STEMСamp School.

У рамках свого візиту в ХПІ американський професор зустрівся з ректором Євгеном Соколом, проректором Геннадієм Хрипуновим, директором Інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Романом Томашевським і начальником відділу міжнародних зв’язків Олександром Гончаровим. Мета — обговорення питання популяризації науки, впровадження STEM-підходу в навчання.

«Радий, що Ви приїхали в університет прочитати лекцію для учасників STEMСamp School. Фізика, математика, хімія — ключові науки нашого вишу. Ми будемо раді подальшій співпраці з вами, оскільки важливо впроваджувати нові підходи у процес навчання цим дисциплінам», — зазначив ректор НТУ«ХПІ» професор Євген Сокол.

Професор Гуершон Гарел сказав, що охоче підтримує розвиток технічних наук і, зокрема, математики. За його словами, проблема низької популярності математики серед молоді існує не тільки в США, але й в інших країнах. «Її потрібно не просто заучувати, математика повинна бути цікавою. Слід підвищувати якість викладання, змінювати подачу предмета», — розповів Гуершон Гарел.

На зустрічі було порушено питання щодо можливості співпраці вчених ХПІ і професора Гуершона Гарел у науковій сфері, наприклад, при розробці проекту. Також цього дня, він прочитав лекцію-презентацію для слухачів STEMСamp School НТУ «ХПІ», студентів і викладачів вишу. Тема лекції: «Intellectual Need: A Guiding Principle for Instructional Design and Implementation».

Після заходу, школярам-учасникам STEMСamp School вручили сертифікати про успішне завершення літнього наукового табору.

Більше світлин з нагородження за посиланням.

Довідка:

Гуершон Гарел — професор кафедри математики Каліфорнійського університету (м. Сан-Дієго, США). Сфери інтересів — пізнання і епістемологія математики, а також дослідження їх впливу на математичні навчальні програми і педагогічну освіту. Вчений є співавтором книг, а також автором більш ніж 70 статей, присвячених дослідженням у галузі математики та її викладанню; учасник різних конференцій і проектів.

STEMCamp School НТУ «ХПІ» — інтенсивна літня школа для дітей, яка відкрилася 4 червня. Слухачами стали 100 школярів м. Харкова та області. Протягом 10 днів вони працювали з ученими вишу та розробляли свої проекти. Школа завершився 15 червня фестивалем Hands on Science, де учасники представили свої фінальні проекти. Організатори STEMСamp School — ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Посольства США в Україні.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технології, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дані дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук та інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці. Учні отримують практичні навички, які можуть зробити життя простішим, наприклад, створення «розумного будинку».