ХПІ розширює співпрацю зі Стамбульським технічним університетом

Освітні програми у сфері економіки, менеджменту, а також нафтогазової галузі НТУ «ХПІ» викликали великий інтерес у представників Стамбульського технічного університету (İTÜ), які відвідали Харків 1-4 липня. У складі делегації — професор кафедри економіки Сінан Ертемель (Sinan Ertemel) і менеджер міжнародного офісу İTÜ Емель Канбур (Emel Kanbur). На переговорах, які пройшли в ХПІ, обговорювалися питання обміну студентами, аспірантами, науковцями двох вишів у цих галузях за програмою ERASMUS+.

3 липня представники İTÜ зустрілися з адміністрацією НТУ «ХПІ» та представниками трьох кафедр, з якими будуть здійснювати співробітництво в підготовці академічного обміну між університетами.

Учасниками переговорів від ХПІ були: проректор Геннадій Хрипунов, директор Україно-Турецького координаційного Центру науково-технічних досліджень Ельдар Велієв, заступник директора інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу вишу Валерій Кобєлєв, зав. кафедрою менеджменту та оподаткування Наталія Краснокутська, зав. кафедрою організації виробництва і управління персоналом Петро Перерва, зав. кафедрою видобування нафти, газу і конденсату Ілля Фик, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров.

«Для нас важлива співпраця між університетами у сфері освіти і науки. За програмою ERASMUS+ ми вже здійснюємо обміни студентами та науковцями з іншими іноземними вишами», — сказав проректор ХПІ Геннадій Хрипунов.

Під час зустрічі представники Стамбульського технічного університету ознайомилися з діяльністю кафедр-партнерів для обміну досвідом у роботі з іноземними студентами. Так, завідувач кафедри менеджменту та оподаткування ХПІ Наталія Краснокутська розповіла, що кафедра заснована в 1991 році і є активним учасником різних освітніх і наукових програм. «У програмі ERASMUS+ ми беремо участь з 2006 року. За більш ніж 10 років, наші студенти їздили за обміном до Польщі, Словенії, Німеччини. Також у нас є програма подвійних дипломів з німецьким вишем. Зараз у нас навчаються студенти з Китаю, Німеччини, Лівану, Нігерії, Марокко», — зазначила вона. Наталія Краснокутська також додала, що використання англійської мови в навчанні є пріоритетним: «У нас є англомовні програми з першого курсу для українських та іноземних студентів. Це — не окремі групи, а спільні».

Професор Ілля Фик представив одну з найпопулярніших серед іноземних студентів кафедру НТУ «ХПІ» — кафедру видобування нафти, газу і конденсату, завідувачем якої він є. За словами Іллі Фика, сьогодні на кафедрі навчається близько трьохсот студентів, двісті з яких — іноземці. «Ми випускаємо фахівців з видобутку нафти і газу, буріння свердловин. Слід зазначити, що основний видобуток газу в Україні сьогодні відбувається на сході країни. Тому у хлопців є можливість проходити практику в різних газодобувних компаніях. Наприклад, у нас напрацьовані добрі контакти з підприємством «Шебелинкагазвидобування». Крім того, є домовленість про можливість отримати досвід «робочої» спеціальності, наприклад, оператора з видобутку газу. Це — двотижневе стажування студента на такій посаді», —зазначив професор Ілля Фик.

Менеджер міжнародного офісу Стамбульського технічного університету Емель Канбур зазначила, що є можливість провести обмін не тільки студентами, але й аспірантами, а також викладачами турецького і українського ВНЗ. Учасники переговорів виробили стратегію роботи з узгодження навчальних планів, кількості учасників, відбору претендентів у рамках розширення співпраці між ХПІ та İTÜ.

 Довідка:

Слід зазначити, що ХПІ вже кілька років співпрацює з Туреччиною в сфері освіти. Так, 5 жовтня 2016 року в Стамбулі харківський виш відкрив центр дистанційної освіти для навчання турецьких студентів. А в квітні 2017р. університет відвідав радник президента Турецької Республіки Мустафа Хелвасі. У липні 2017р. університети підписали Протокол освітнього і наукового співробітництва, який передбачає обмін студентами, аспірантами і науковими співробітниками, а також спільну наукову діяльність. У серпні 2017р. за підсумками візиту делегації ХПІ до Стамбульського технічного університету було прийнято рішення про створення першого україно-турецького Наукового Центру.

Україно-Турецький Координаційний Центр науково-технічних досліджень створено між НТУ «ХПІ» і Стамбульським Технічним Університетом. Функціонує з 1 лютого 2018 року. Основна мета — сприяння вченим у комерціалізації їхніх розробок. Центр зацікавлений у розгляді проектів у таких галузях: електроніка, машинобудування, космос, авіація, двигуни внутрішнього згоряння, системи передачі, електронні блоки управління і матеріали, матеріалознавство і т.д.

Більш детально з діяльністю координаційного центру та його партнерами можна ознайомитися на сайті (інформація представлена ​​на російській та англійській мовах).

Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні у наукових дослідженнях, які проводяться в цих компаніях