Інститут ХПІ став головним майданчиком святкування Дня танкістів

Урочистості з нагоди Дня танкістів відбулися 8 вересня у Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ». На плацу військового вишу у строю зібралися понад 300 курсантів та офіцерів, які брали участь у бойових діях на сході України, понад 50 військовослужбовців,  відзначених державними нагородами, та близько 200 — нагородами міністра оборони та начальника Генерального штабу.

«Це свідчення того, що Харківський інститут танкових військ знаходиться на передовій. І не тільки географічно, але й на передовій навчання, —  наголосив міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак. — Я хочу привітати молодих хлопців, які стоять сьогодні у строю. Ви вибрали найкращу справу — захищати свою країну, рідних, майбутнє. Тисячі наших близьких людей віддали життя і здоров’я, щоб сьогодні ми могли знаходитися на цьому святі».

Воїнів-танкістів також привітали: голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, ректор Національного технічного університету «ХПІ» Євген Сокол, Герой України, генеральний конструктор ХКБМ ім. О.О. Морозова, доктор технічних наук генерал-лейтенант Михайло Борисюк, керівники навчальних закладів, командири військових частин і ветерани училища-інституту.

https://youtu.be/Z0Ah6cGZXZ4

Урочистості розпочалися з покладання квітів до легендарного танку Т-34 — символу мужності та героїзму воїнів-танкістів. «Танковими військами завжди пишалися наші земляки та співвітчизники, адже їх здобутки завжди робилися в ім’я держави та народу», — сказала керівник області Юлія Світлична. Вона також наголосила, що сьогодні держава робить все для того, щоб забезпечувати та зміцнювати армію.

Про заплановані на найближчий час заходи щодо зміцнення армії та, зокрема, підвищення якості професійної освіти українських військових повідомив Степан Полторак. «З нового року переходимо до активної фази реформ військової освіти: і саме два вищих військових навчальних заклади — Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та Військовий інститут танкових військ НТУ «ХПІ» знаходитимуться в авангарді зазначених реформ та змін», — повідомив Міністр оборони України.

Для того, щоб майбутні зміни в підготовці танкістів мали результат, Степан Полторак призначив нового начальника Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ». Ним став колишній начальник факультету військової підготовки ХПІ полковник Олександр Сєрпухов.

Під час урочистостей з нагоди свята Міністр оборони України нагородив 44 офіцерів, курсантів та працівників військового навчального закладу.

Особовий склад інституту привітав Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України. Почесні гості свята ознайомилися з озброєнням та військовою технікою Збройних Сил України, а також побачили, як застосовуються бойові і спеціальні машини під час виконання завдань за призначенням. Кульмінацією професійного свята став показ тактики дій танкового підрозділу в бою з урахуванням досвіду АТО.

Довідка: День танкістів в Україні святкують у другу неділю вересня (в 2018 році — 9 вересня). Це свято було встановлене Указом президента у 1997 році в підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, з огляду на їх заслуги у роки Другої світової війни і з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України в кращих традиціях військової справи.