Новий імпульс до наукової творчості: ХПІ провів дві масштабні міжнародні конференції

В НТУ «ХПІ» завершилися наукові конференції: «Силова електроніка та енергоефективність» (СЕЕ) та Міжнародна конференція IEEE з інтелектуальної енергетики та енергетичних систем (International Conference on Intelligent Energy and Power Systems). Ці наукові події проходили в ХПІ паралельно та об’єднали вчених з України, Лівану, Німеччини, Сирії, Франції та інших країн світу.

Цього року ХХІV Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність» була присвячена 55-річчю кафедри «Промислова та біомедична електроніка» НТУ «ХПІ». На пленарному засіданні гості привітали колектив кафедри з ювілеєм, а ректор вишу професор Євген Сокол нагадав про ключові моменти з історії кафедри, які сприяли її розвитку.

«Конференція СЕЕ значною мірою визначає розвиток вітчизняної енергетики, — підкреслив заступник директора Інституту електродинаміки НАНУ Андрій Жаркін. — Тут обговорюються шляхи вирішення глобальних проблем у цій галузі, такі як постійне підвищення вартості електричної енергії у світі; нестача джерел електроенергії; підвищення ролі екологічної безпеки функціонування енергетичних об’єктів».

У конференції взяли участь більше 40 науковців із різних регіонів України: Києва, Дніпра, Запоріжжя, Сум, Чернігова, Дніпродзержинська, та з іноземних держав — Лівану, Сирії. Вони представляли провідні наукові центри, університети, промислові установи.

За словами старшого наукового співробітника Інституту технічних проблем магнетизму НАН України Ігоря Бовдуя, участь у конференції СЕЕ — це чудова можливість для науковців опублікувати результати своїх досліджень у працях конференції, які належать до видань, що входять до міжнародних баз даних Scopus та Web of Sciencе.

Науковці виступили за такими напрямками, як силова електроніка та енергоефективна енергетика; системи управління та контролю перетворювачами електроенергії; прилади і обладнання силової електроніки; електромагнітна сумісність і якість електроенергії. Вони також взяли участь у Міжнародній школі-семінарі «Біомедична інженерія: проблеми та перспективи розвитку», яка пройшла у рамках форуму.

Паралельно з традиційною для ХПІ конференцією «Силова електроніка та енергоефективність» у виші проходив інший науковий захід — ІІІ Міжнародна конференція IEEE із інтелектуальної енергетики та енергетичних систем (IEPS). Раніше конференція проходила в Києві, а в 2018 році ХПІ виборов право прийняти учасників цього престижного форуму, успішно пройшовши конкурс.

Конференція IEPS зібрала в НТУ «ХПІ» вчених, дослідників, аспірантів із України, Німеччини, Франції та інших країн. Вони обговорили сучасні ідеї, інноваційні концепції та експериментальні результати за такими напрямками: сучасні енергетичні системи та силова електроніка; відновлювані енергетичні системи та розподілена генерація; інтелектуальні і адаптивні системи в SMART GRID; промислова електроніка і електричні приводи та ін.

Загалом на конференцію було подано 124 статті, після відбору 74 з них були представлені на засіданнях IEPS і будуть опубліковані в науково-метричній базі даних Scopus.

«Спільне проведення двох конференцій, одна з яких «ІЕPS – 2018», надає можливість молодим науковцям, аспірантам розкрити свій потенціал, отримати новий імпульс до наукової творчості», — зазначив директор Інституту технічних проблем магнетизму НАН України, член-кореспондент НАН Украины Володимир Розов.

 

Довідка:

Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність» збирає фахівців у галузі силової електроніки, електропривода, електротехнологій, електричного транспорту та електронної медичної апаратури для обговорення та вирішення актуальних проблем у різних галузях електроніки.

Протягом 25 років в роботі конференції СЕЕ брали участь вчені з Австрії, Білорусії, В’єтнаму, Німеччини, Грузії, Латвії, Лівану, Польщі, Росії, Сирії, США, Фінляндії, Франції, України, Естонії. На секціях кожної конференції апробуються кілька докторських і кандидатських робіт, що є своєрідним індикатором її значимості у формуванні наукових кадрів високої кваліфікації. За роки роботи конференції понад 15 її учасників отримали вчений ступінь доктора технічних наук і понад 40 – ступінь кандидата наук, двоє обрані академіками, а п’ятеро – членами-кореспондентами НАН України.

Міжнародна конференція IEEE із інтелектуальної енергетики та енергетичних систем (International Conference on Intelligent Energy and Power Systems — IEPS) була заснована секцією IEEE (Міжнародна організації спеціалістів у галузі електротехніки і електроніки) в Україні. Двічі (2014 і 2016 рр.) конференція була успішно проведена в Києві. Її мета — об’єднання дослідників у галузях Power & Energy; Power Electronics; Intelligent, Predictive and Adaptive Control; Smart Grid і Industrial Electronics із провідних університетів, дослідницьких лабораторій та промисловості.