Музей історії ХПІ подарував українській школі портрет відомого космонавта

Експозицію шкільного музею «Буковина —край космічний» Клішковецького опорного закладу освіти (Чернівецька область) тепер прикрашає портрет першого космонавта і Героя України Леоніда Каденюка. Картину, що виконала харківська художниця Заслужений діяч мистецтв України Антоніна Анорічева-Єрьомка, школі презентували співробітники Музею історії НТУ «ХПІ».

Колективи двох закладів освіти, ХПІ та школи, що носить ім’я Леоніда Каденюка, поєднує пам’ять про нього. «Леонід Костянтинович надавав величезну підтримку Політеху, відкриваючи в університеті сучасні наукові лабораторії і презентуючи свої нові книги. Він був почесним гостем ХПІ під час святкування 55-річчя польоту першої людини в космос. І навіть перший бал, організований молодими вченими вишу, відкривав саме він», — розповідає ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

У вересні 2017 року Леонід Каденюк вже у складі Наглядової ради ХПІ (прийнятий до Наглядової ради у липні 2017 року рішенням Вченої ради вищого навчального закладу) взяв участь у розробці концепції розвитку харківського Політеху на найближчі два роки. Також за сприяння Леоніда Каденюка у фізичному корпусі ХПІ було відкрито комп’ютерний центр колективного користування ім. професора Арега Дабагяна.

Крім того, перший космонавт незалежної України провів ряд зустрічей зі студентами та викладачами вишу. Свою книгу «Місія — Космос» про політ у космос у 1997 році в складі екіпажу космічного корабля «Колумбія» він також презентував в університеті.  Один екземпляр книги Леонід Каденюк подарував музею історії ХПІ.

Леонід Костянтинович декілька разів відвідував Харків, і кожного разу під час прогулянок містом його тепло вітали харків’яни. Зустріч з художницею Антоніною Анорічевою-Єрьомкою, майстром гобеленів та живопису, не є виключенням. Натхненна знайомством з відомим космонавтом, вона написала декілька картин, серед яких — портрет Леоніда Каденюка на фоні рідного краю. За згодою автора саме цю роботу представники музею історії ХПІ подарували Клішковецькій ЗОШ.

«Сподіваємося, що портрет займе гідне місце в експозиції шкільного музею, а щира особистість Леоніда Каденюка назавжди залишиться у серцях українців, буде й надалі надихати на самовіддану співпрацю задля процвітання України», — зазначила директор Музею історії ХПІ Ганна Бистріченко.

Довідка:

Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України, льотчик-випробувач 1-го класу, Герой України, генерал-майор ВПС України, народний депутат України IV-го скликання, Народний Посол України, кандидат технічних наук, член Міжнародного філософсько-космологічного товариства, член Наглядової ради НТУ «ХПІ» (липень 2017 р. — січень 2018 р.)

Нагороди: Герой України (з врученням ордена «Золота Зірка»; орден «За заслуги» III ступеня; орден «За мужність» I ступеня; іменна вогнепальна зброя; 6 медалей, Почесний громадянин міста Чернівці; медаль «За космічний політ»; у 2017 році астероїд, відкритий у 2004 році в Андрушівській астрономічній обсерваторії, названо на честь астронавта — (399673) Каденюк; почесне звання «Народний посол України» (ним удостоюють громадян України та іноземців за великий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України).

Народився 28 січня 1951 року в Чернівецькій області у родині вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. З 1977 по 1983 рік — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран». 1984-1988 рік — льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР. 1988-1996 рік — космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран». 1989 рік — закінчив Московський авіаційний інститут (літакобудівний факультет). 1988-1990 рік – пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран» в якості його командира. У період 1990-1992 року за повною програмою пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ».

Під час підготовки до космічних польотів і в процесі випробувальної роботи пройшов унікальну інженерну і льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», МТКК «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» і американський космічний корабель багаторазового використання (МТКК) «Space Shuttle».

У 1995 році відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

19 листопада – 5 грудня 1997 року здійснив свій відомий космічний політ у якості спеціаліста з корисного навантаження на американському космічному кораблі-шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпа, соя та мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин. Крім цих досліджень у космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

З липня 1999 року — позаштатний помічник Президента України Л.Д. Кучми з питань авіації і космонавтики. З січня 1998 року — начальник управління авіації Військ ППО України.

У 2001 році став заступником Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президенті України. Також Каденюк працював народним депутатом України, заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, членом Комісії з питань космічної діяльності та радником Прем’єр-міністра України з питань авіації і космонавтики.

Автор п’яти наукових робіт. У 2017 році видав книгу «Місія — Космос».

31 січня 2018 року Леонід Каденюк помер на 68-му році життя.