Студенти ХПІ — учасники стипендіальної програми CIG R&D LAB

9 жовтня в ХПІ відбувся другий відбірковий етап освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB на 2018/2019 навчальний рік. Сімнадцять команд молодих вчених, студентів ХПІ поборолися за подальшу участь в програмі, презентувавши експертному журі свої проекти. З усіх представлених було відібрано п’ять найцікавіших і перспективних. Їх розробники протягом року отримуватимуть стипендію, а також експертну та менторську підтримку від Chernovetskyi Investment Group (CIG). Завдання стипендіатів — за рік подати на розгляд комісії та широкої аудиторії результати своєї роботи. Переможець отримає можливість залучити кошти для подальшого розвитку власного проекту.

Відкриваючи захід, завідувач Науково-дослідною частиною ХПІ Георгій Лісачук привітав присутніх, відзначивши важливість цієї програми: «Це другий тур конкурсного відбору проектів. Кращі наукові розробки пройдуть далі, і передбачають цілеспрямовану роботу протягом року. Дуже хотілося б, щоб дослідження в подальшому отримали практичне застосування і були комерціалізовані».

За словами експерта CIG Станіслава Золотухіна, компанія готова підтримувати стартапи амбітної молоді, яка старанно працює над їх реалізацією. «У студентів технічних вишів є варіант піти в аутсорсинг і працювати на іноземні компанії. Але важливо, щоб свій власний продукт вони створювали в Україні. Навколо них буде будуватися екосистема. Наше завдання як фонду — допомагати їм розробляти свої проекти», — зазначив він.

До складу експертної комісії, яка оцінювала проекти конкурсантів увійшли: заступник директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Андрій Маслєнніков, заступник директора Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Костянтин Миронов, заступник декана факультету комп’ютерних та інформаційних технологій ХПІ Сергій Леонов, експерти CIG Станіслав Золотухін та Євген Нетреба.

Учасниками другого відбіркового туру стали 17 студентів, аспірантів і молодих вчених ХПІ. Серед іншого, вони презентували розробки в сферах теплоенергетики, електроніки, біомедичної техніки, інші. На пітч в форматі доповіді та відповідей на питання комісії відводилося по 10 хвилин для кожного проекту. Проекти оцінювалися, зокрема, за критеріями новизни, якості технічних рішень, перспективності, закінченості рішення, якості об’єкта інтелектуальної власності і рівня презентації.

За результатами пітчингу, члени експертної комісії визначили п’ять кращих проектів другого етапу програми CIG R&D LAB. Ними стали TourHack — додаток для туристів, проект розробки технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки, проект квадрокоптера для контролю стану вишок ЛЕП, проект реконструкції і модернізації теплоенергетичного сектора міста Харкова, проект системи енергоменеджменту акумуляторних батарей. Команди-розробники разом зі своїми науковими керівниками будуть протягом року удосконалювати свої проекти, а також отримувати щомісячні стипендії, менторську підтримку і консультації від експертів з різних галузей. Наприкінці річної програми команди позмагаються за право отримати кошти для подальшого розвитку своїх проектів.

Куратор програми CIG R&D LAB від ХПІ Руслан Кривобок подякував усім учасникам, зазначивши, що це тільки початок співпраці ХПІ і CIG: «Серед конкурсантів цього освітнього проекту були представники практично всіх інститутів і факультетів Політеху. Важливо, що до програми приєдналися декани та директори інститутів ХПІ, взявшу участь в оцінюванні цих робіт. Сподіваємося, що в майбутньому кількість проектів буде рости».

Наприкінці заходу експерт CIG Станіслав Золотухін і завідувач Науково-дослідною частиною ХПІ Георгій Лісачук вручили переможцям сертифікати.

Нагадаємо, в серпні НТУ «ХПІ» підписав Меморандум про співпрацю з Chernovetskyi Investment Group (CIG), в рамках якого реалізується освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab. Мета — створення механізму мотивації студентів, аспірантів, молодих вчених університету в проведенні наукових та інноваційних розробок, отриманні навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів.

Довідка:

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку СНД, була заснована в 2013 році. Детальніше: http://cig.vc/