У ХПІ відкрилася виставка загадкової Олени Блаватської

Виставка, присвячена життю і творчості теософа зі світовим ім’ям Олени Блаватської, відкрилася в Науково-технічній бібліотеці (НТБ) ХПІ. Подія об’єднала близько 70 учасників, серед яких викладачі, студенти, представники громадськості м. Харкова. Були гості з Києва.

«Сьогоднішній захід запам’ятається кожному. Тому що теософія — це життя», — зазначила завідуюча відділом культурно-просвітницької роботи НТБ ХПІ Лідія Бондаренко.

Зі вступним словом та оглядом експозиції виставки, яку назвали «Невичерпне джерело», виступила президент Теософського суспільства в Україні Світлана Гавриленко. Вона повідомила, що Олена Блаватська — наша землячка (народилася у Катеринославі, зараз м.Дніпро), проте майже не була на Батьківщині, оскільки багато подорожувала. О. Блаватська побувала на всіх континентах, об’їхавши Європу, Америку, Азію.

За словами президента Теософського суспільства в Україні Світлани Гавриленко, організація, яку вона представляє, дуже молода, але вже має свій сайт, видання та представництва в різних містах України. «Ми намагаємося нести еволюційні ідеї Олени Петрівни Блаватської у життя», — підкреслила Світлана Гавриленко.

«Приємно, що на нашій зустрічі багато молоді. Сучасний світ дуже потребує свідомих громадян, які розуміють, звідки вони походять та яка у них місія в житті. І ця еволюційна компетентність можлива тільки після того як людина познайомиться з теософськими концепціями. Праці Олени Блаватської якраз і дають людям широку палітру таких концепцій про світоустрій, місце людини в ньому й напрямок еволюційної спіралі», — зазначила президент Теософського суспільства в Україні. «Ця людина (О.П. Блаватська) настільки різноманітна та загадкова і залишила настільки широку палітру своєї спадщини, що, говорячи про неї, ніколи не знаєш, з чого почати. Але про що можна сказати з упевненістю: Олена Блаватська — особистість планетарного масштабу», — підкреслила Світлана Гавриленко.

Виставка, присвячена життю і творчості Олени Блаватської, буде відкрита до 13 листопада 2018 р.

Час роботи — з 9.00 до 17.00. Субота та неділя — вихідні.

Адреса: м. Харків, вул. Кирпичова, 2. Науково-технічна бібліотека НТУ «ХПІ», 3 поверх, 63 аудиторія.

Довідка:

Олена Петрівна Блаватська (уроджена Ган, нім. von Hahn). Народилася 31 липня [12 серпня] 1831р., Катеринослав, Російська імперія — померла 26 квітня [8 травня] 1891р., Лондон, Англія — ​​російська дворянка, громадянка США, релігійний філософ теософського напряму, літератор, публіцист, окультист і спірітуаліст, мандрівниця. О.П. Блаватська оголосила себе обраницею такого собі «великого духовного початку», а також ученицею братства тибетських махатм, яких вона назвала «хранителями таємних знань», і почала проповідувати авторську версію теософії.

У 1875 році в Нью-Йорку разом з полковником Г.С. Олкоттом та адвокатом В.К. Джаджем заснувала Теософське товариство, яке поставило перед собою завдання вивчати всі без винятку філософські та релігійні вчення з метою виявлення в них істини, яка, на думку Блаватської та її прихильників, допоможе розкрити надчуттєві сили людини, осягнути таємничі явища в природі. Однією з головних цілей товариства було заявлено «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не буде мати значення різниця раси, колір шкіри, стать, каста й віросповідання». Пізніше штаб-квартира товариства перемістилася до Індії, у місто Ад’яре, близько Мадраса; з 1895 року товариство називається Теософське товариство Ад’яре.

Основна діяльність Блаватської проходила у США, Англії, Франції та Індії, де вона відкрила філії Теософського товариства і набула десятки тисяч послідовників. Основні твори написала англійською. Перша російська жінка, яка отримала громадянство США.

Теософія (грец. «божественна мудрість») — теоретична частина окультизму та окультний рух, в широкому сенсі слова — містичне богопізнання, споглядання Бога, в світлі якого відкривається таємниче знання всіх речей.