Відомий ведучий презентував Форум інклюзивності в ХПІ

У коворкінгу НТУ «ХПІ» Арсенал Ідей Україна / Простір ідей: Science & Museums 8 листопада відбулася зустріч з відомим ведучим, спортсменом і мандрівником Дмитром Щебетюком, який також є одним з творців ініціативи «Доступно UA». У 2011 році Дмитро Щебетюк через падіння пошкодив хребет і отримав сильний струс мозку, з того часу пересувається на інвалідному візку. Дмитро сприйняв травму, як виклик.

На зустрічі в коворкінгу ХПІ Дмитро Щебетюк описував свої особисті історії, ділився враженнями від подорожі автостопом, говорив про доступність міських ресурсів, простору для людей з обмеженими фізичними можливостями в Харкові, Україні в цілому, європейських країнах.

«Після травми мені довелося заново приймати себе. Хоча в мене не було сильного перепаду, як у більшості людей, коли я опинився у візку. З дитинства я відчував себе якимось особливим», — зазначив Дмитро.

Він також розповів про новий проект — Форум інклюзивності, організатором якого є: «Ми їздимо по Україні і відзначаємо кращі практики доступності нагородою «Відкриті двері», щоб інші побачили і зрозуміли, що це необхідно і правильно».

Серед присутніх гостей на зустрічі: директор інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Роман Томашевський, молоді вчені університету, студенти.

Слід зазначити, що Дмитро Щебетюк, як і більшість гостей зустрічі, інженер за освітою, він випускник механіко-енергетичного факультету Національного авіаційного університету (м.Київ).

         Довідка

Центр «Арсенал Ідей Україна» в НТУ «ХПІ» добре відомий не тільки у місті Харкові та Харківській області, але й в інших містах України. Створений за ініціативою молодих вчених Політеху та за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів і молоді, в тому числі з інвалідністю. Про відкриття інтерактивного майданчика в НТУ «ХПІ» — тут.

«Доступно UA» — організація, яка просуває ідею доступності міського простору і повноцінного залучення людей з інвалідністю до суспільного життя. Мета — показати, що люди, які пересуваються на інвалідному візку можуть жити і насолоджуватися життям, гуляти по місту, відвідувати різні заходи і заклади нарівні з іншими. Девіз організації: «Давайте створювати ці зміни разом!».