ХПІ — лідер STEM-освіти України

НТУ «ХПІ» взяв участь в 34-ій Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра — День студента 2018», яка проходила в Києві. Політех представляли старший викладач кафедри фізики Ксенія Мінакова і доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння Сергій Білик. В рамках заходу вони провели демонстрації фізичних дослідів в стилі STEM під назвою «Hands-on Physics Experiments: Science is Fun».

За підсумками виставки НТУ «ХПІ» отримав почесне звання «Лідер STEM-освіти України» та Гран-прі в номінації «Розробка та впровадження STEM-освіти у вищому навчальному закладі», а викладачі — дипломи в цій же номінації.

Захід, що проходив в національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» 15-17 листопада, щорічно збирає найпрестижніші українські виші. Тут усі охочі можуть отримати інформацію про можливості освіти в Україні та за кордоном безпосередньо від представників університетів. Крім стенд-сесій, відвідувачі беруть участь в тематичних семінарах і презентаціях, підготовлених співробітниками українських вишів, Національної академії педагогічних наук України, коледжів, зарубіжних навчальних закладів, ін.

Так, вчені ХПІ Ксенія Мінакова і Сергій Білик провели інтерактивний майстер-клас «Hands-on Physics Experiments: Science is Fun». Глядачів знайомили з основними фізичними законами на простих і цікавих прикладах, поводили експерименти з механіки, молекулярної фізики, електрики, магнетизму, оптики, та ін.

За підсумками заходу НТУ «ХПІ» отримав почесне звання «Лідер STEM-освіти України» та нагороду гран-прі в номінації «Розробка та впровадження STEM-освіти у вищому навчальному закладі». А Ксенію Мінакову і Сергія Білика нагородили дипломами «Розробка і впровадження STEM-освіти у вищому навчальному закладі».

Відзначимо, що паралельно з виставкою «Освіта та кар’єра — День студента 2018» проходила виставка закордонних навчальних закладів «Education abroad», в якій взяли участь понад 70 вищих навчальних закладів з Іспанії, Італії, Кіпру, Литви, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини, Чехії, США, Франції, Швейцарії, а також українські освітні агентства.

Організатор заходу — Товариство «Знання» України за підтримки та участі Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України.

Співорганізатор і партнер воркшопу «Hands-on Physics Experiments: Science is Fun» — освітній проект «На урок».

Довідка:

Мета виставок залучення суспільного інтересу до освіти, пропаганда досягнень України в цій сфері, формування єдиного українського освітнього простору, інформування школярів і їх батьків про можливості отримання освіти в Україні та за кордоном, презентація навчальних закладів і т.д.

У церемонії відкриття взяли участь: президент Національної академії педагогічних наук України, президент Товариства «Знання» України В. Кремень; заступник директора Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України Ю. Сифонов; голова правління Товариства «Знання» України В. Кушерець, представники посольств іноземних держав, інші.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дані дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці. Учні отримують практичні навички, які можуть зробити життя простіше, наприклад, створення «розумного будинку».