У ХПІ вшанували пам’ять жертв голодомору 1932-1933 років

Цього року, 24 листопада по всій Україні проходять заходи, присвячені трагічній даті 85-им роковинам Голодомору 1932-1933 років. Напередодні цього дня, в Музеї історії НТУ «ХПІ» відбулася зустріч студентів, викладачів вишу, які вшанували пам’ять загиблих в цей період.

Учасниками пам’ятного заходу були студенти 2 курсу Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ, першокурсники факультету соціально-гуманітарних технологій вишу. Перед ними виступив доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки ХПІ Василь Маліков, директор музею Політеху Ганна Бистріченко. Вони поспілкувалися зі студентами на тему трагічного періоду історії України 1932-1933 років, коли загинуло понад 7 млн. українців. Також на зустрічі під акомпанемент співробітника музею історії Сергія Перепелиці виступив артист драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Микола Іванович Моха. Всі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Довідка:

День пам’яті жертв голодомору — щорічний національний пам’ятний день в Україні, який випадає на четверту суботу листопада. У цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. Зокрема, в Києві біля Меморіального знаку «Свічка пам’яті», в церемоніальних заходах беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, чиновники з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські та культурні діячі.

Також в цей день о 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі бажаючі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.