НТУ «ХПІ» покращив свої позиції в міжнародному рейтингу Webometrics

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» посів восьме місце серед вишів України за активністю в інтернеті станом на січень 2019 року. У порівнянні з результатами липня 2018 року, виш піднявся на одну позицію (займав 9 місце). Відповідні дані опубліковані міжнародним рейтингом Webometrics Ranking of World’s Universities. Всього рейтинг охоплює більше 27 тисяч університетів, з них — 323 українські.

Очолює першу десятку українських вишів Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Друге місце займає НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», третє — Сумський державний університет, четверте — Львівський національний університет ім. І. Франка, п’яте — Харківський національний університет ім. В. Каразіна. Шостим став Тернопільський національний економічний університет, а сьомим — Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова. Восьме місце займає Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», а дев’яте і десяте відповідно Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича та НУ «Львівська політехніка».

Ознайомитися з повним рейтингом можна за посиланням.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності вишів в інтернеті. Його складають з 2004 року і публікують два рази на рік (в червні-липні та січні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрікі («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 80%) займають показники цитування вишів в мережі інтернет та базі даних Scopus. Він також враховує рівень впровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Авторитетність рейтингу підтверджується використанням його результатів іншими рейтинговими агентствами: QS (рейтинг вишів країн Європи і Центральної Азії), SCImago, Центр «Євроосвіта» (рейтинг «Топ —200 Україна»), освітній проект «Osvita.ua» (консолідований рейтинг вищих навчальних закладів України ) та інші.

Рейтинг не оцінює сайти вишів за популярністю або зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрями діяльності ВНЗ: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші.