Лідерський потенціал українських університетів: Підсумки міжнародного проекту

У Києві відбулася підсумкова зустріч учасників проекту «Розвиток лідерського потенціалу університетів України», який реалізовувався в рамках гранту програми British Council. Мета — розвиток лідерського потенціалу університетів України за допомогою реформування різних напрямків діяльності вишів, прийняття кращих практик Британських університетів. Серед учасників — представники кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ».

Підсумкова зустріч всіх учасників проекту «Розвиток лідерського потенціалу університетів України» проходила 5 березня 2019 року в Києві за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, Президента Національної академії педагогічних наук України Василя Кремня, директора Британської Ради в Україні Саймона Вільямса, генерального директора національного освітнього агентства Великобританії «Advance HE» Елісона Джонса, інших. Вони підбили підсумки проекту, який реалізовувався в українських університетах з лютого 2018 по лютий 2019 року, а також прослухали доповіді, обговорили впровадження нових програм в навчальний процес і проблеми, які виникли під час реалізації проекту.

Зокрема, команда НТУ «ХПІ» працювала за такими напрямками:

– реалізація проекту «Реформування системи підготовки молодих викладачів університету»;

– участь у виїзних тренінгах від Британської Ради та Фонду лідерства у вищій освіті (Київ);

– візит в Oxford Brookes University (Великобританія).

Протягом року представники ХПІ провели заходи, спрямовані на реформування системи підготовки молодих викладачів в НТУ «ХПІ»: психолого-педагогічна оцінка розвитку професійних якостей молодих викладачів, визначення пріоритетних потреб для їх професійного та особистісного розвитку, напрацювання концепції для професійного розвитку, проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів, практичних занять для молодих викладачів з розвитку комунікативних навичок, основ здорового способу життя, емоційного інтелекту, побудови іміджу, усвідомлення цінностей викладацької діяльності, обговорення подібних питань на конференціях, тощо.

Участь в проекті дозволила команді ХПІ познайомиться з особливостями навчального процесу в університеті Oxford Brookes University, проаналізувати можливості впровадження найбільш цікавих підходів в навчання студентів і викладачів Політеху, визначити пріоритетні напрямки для особистого і професійного розвитку, багато іншого. Нагадаємо, візит делегація НТУ «ХПІ» до британського університету відбувся в жовтні 2018 року. За його підсумком був підписаний Договір про співпрацю між вишами і досягнуто ряд угод.

За підсумком проекту всі учасники отримали сертифікати.

Довідка:

Організатори проекту «Розвиток лідерських потенціалу університетів України» — Британська Рада в Україні (British Council), Фонд лідерства у вищій освіті (Великобританія), Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук України. Програма реалізувалася за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Від НТУ «ХПІ» в ньому взяли участь: ректор вишу професор Євген Сокол, представники кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна — завідувач кафедри, професор Олександр Романовський, професор Тетяна Гура, доцент Анастасія Книш, студентка Дарина Мішакова, докторант Артем Тиняков, професор кафедри, начальник методичного відділу вишу Юрій Панфілов.