Китайський бізнес зацікавлений в ХПІ

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» відвідали представники української філії китайської компанії «Zhejiang Golden Egg Science and Technology Co, LTD» — директор Чан Сі Цо і менеджер Богдан Андрющенко. Мета — ознайомлення з університетом, проведення переговорів з керівництвом ХПІ про перспективи науково-технічного співробітництва.

На зустрічі були присутні: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, проректор вишу Геннадій Хрипунов, начальник відділу з міжнародних зв’язків ХПІ Олександр Гончаров.

Переговори стартували з презентації Політеху ректором вишу Євгеном Соколом. Він розповів про основні напрямки ХПІ в освітній та науковій сферах, згадавши співпрацю з Харбінським політехнічним інститутом: «Цікаво почати роботу і з китайськими компаніями. Важливо, щоб наша співпраця була обопільно вигідною. Сподіваюся ми знайдемо точки дотику для подальшої співпраці, оскільки в Харківському Політеху є багато наукових шкіл, а також розробок, які можна реалізувати, наприклад, в сфері IT-технологій, біомедичних технології, та інші», — сказав Євген Сокол.

Директор української філії китайської компанії «Zhejiang Golden Egg Science and Technology Co, LTD» Чан Сі Цо в свою чергу надав інформацію про фірму: «Наша компанія в Китаї активно взаємодіє з українським вченими, науковими і науково-освітніми установами. Ми займаємося високотехнологічним обладнанням, ведемо пошук партнерів з китайської сторони для українських установ, а також виступаємо інвесторами або співінвесторами для комерціалізації наукомістких проектів. Сьогодні зацікавлені в розширенні кола партнерів в Україні».

Проректор Геннадій Хрипунов відзначив, що для старту співпраці в першу чергу потрібно визначити наукові сфери, які цікаві обом сторонам: «Ми передаємо вам презентації про наукові розробки вчених ХПІ. Ви можете визначити, що вам цікаво. Так ми поступово вийдемо на конкретний рівень співпраці. Один із перспективних напрямків — «дзеркальні» лабораторії (одна в Китаї, інша — в ХПІ), що дозволить здійснювати спільну розробку затребуваних на світовому ринку технологій».

За підсумком зустрічі сторони домовилися почати роботу з підготовки договору про співпрацю.

Довідка:

Компанія «Zhejiang Golden Egg Science and Technology Co, LTD» заснована в серпні 2016 року в місті Ханчжоу (Чженцзян, КНР). Пізніше, в 2017 році, в місті Ханчжоу створені Китайсько-український промисловий центр штучного інтелекту і Китайсько-український авіакосмічний інститут. Компанія вже співпрацює з декількома університетами України. Дочірня компанія «Golden Egg Technology» заснована в Києві в лютому 2018 року.