ХПІ: Назустріч Словаччині

НТУ «ХПІ» підписав двосторонню угоду про співпрацю зі словацькою Вищою школою економіки та менеджменту в публічному адмініструванні м. Братислава (VŠEMvs). Мета — створення програми подвійних дипломів для IT та економічного напрямків ХПІ. Підписання відбулося в рамках візиту делегації Словацької Республіки до НТУ «ХПІ» 26 березня 2019 р.

Візит словацької делегації в ХПІ стартував із зустрічі у ректора вишу. Політех представляли: ректор Євген Сокол, проректор Геннадій Хрипунов, начальник відділу з міжнародних зв’язків вишу Олександр Гончаров, директор Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Олександр Манойленко, представники кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління ХПІ — зав. кафедри Михайло Годлевський, доцент Ольга Чередниченко, аспірант Оксана Іващенко.

Ректор ХПІ професор Євген Сокол розповів про основні напрями діяльності вишу, зазначивши впровадження нових підходів до процесу навчання. «IT — один із напрямів, який активно розвивається в Політеху. Ми намагаємося рухатися вперед і відповідати сучасним тенденціям. Наприклад, впроваджуємо концепції дуальної освіти, проектного навчання до освітнього процесу студентів. Сподіваюся, що у нас з вами спільна мета і співробітництво буде розвиватися, дасть позитивні результати», — зазначив Євген Сокол.

Словацьку делегацію представляли: віце-президент IT-асоціації Словацької Республіки Маріо Леловський, власник Вищої школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні у м. Братислава (VŠEMvs) Любош Сібак, проректор VŠEMvs Станіслав Філіп, представник IT-асоціації України Галина Лакуста. Вони розповіли про можливості навчання в Словаччині, нові підходи в освіті, а також підкреслили свою зацікавленість у співпраці з Україною та з ХПІ зокрема, оскільки політехніки мають хороший потенціал.

Присутні обговорили можливість запуску програми подвійних дипломів між НТУ «ХПІ» та Вищою школою економіки та менеджменту в публічному адмініструванні м. Братислава (VŠEMvs) з економічних та IT напрямків.

За підсумками переговорів було укладено угоду про співпрацю. Серед основних положень — проведення спільних досліджень, конференцій, семінарів, курсів підвищення кваліфікації, літніх шкіл; доступ до інформаційних ресурсів двох вишів; обмін студентами, аспірантами, докторантами; обмін інформацією, матеріалами та дослідницькими публікаціями в тих областях, які представляють інтерес для обох сторін; реалізація спільних освітніх програм або інших аспірантських заходів; участь в програмах, що фінансуються Європейським Союзом, та інших міжнародних проектах, тощо.

Після зустрічі з керівництвом віце-президент IT-асоціації Словацької Республіки Маріо Леловський, а також представники адміністрації Вищої школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в місті Братислава (VŠEMvs) Любош Сібак і Станіслав Філіп презентували свою діяльність для студентів кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління. Вони детально розповіли про кооперацію держави, IT-компаній, університетів Словацької республіки в напрямку розвитку сфери IT, про переваги підписаної угоди з ХПІ, про майбутню програму подвійних дипломів між двома університетами.