Лідери інженерного аутсорсингу України — в ХПІ

12 квітня 2019 року ХПІ відвідали представники двох українських лідерів інженерного аутсорсингу: датської компанії BIIR і компанії «Прогресстех-Україна». Мета візиту — проведення переговорів щодо поглиблення співпраці з НТУ «ХПІ», спілкування зі студентами та викладачами вишу. Крім того, гості взяли участь в організації та нагородженні спонсорськими призами переможців Всеукраїнської олімпіади з систем автоматизованого проектування (САПР) і комп’ютерного моделювання в машинобудуванні, яка проводилась на базі університету.

Інженерно-консалтингову компанію BIIR представляли: засновник компанії Йонас Бойєр Крістенсен (Jonas Bojer Christensen), а також співробітники української філії (БІІР Україна) — провідний інженер-конструктор Євген Пелешко та HR-менеджер Марина Стягайло.

У переговорах з ректором університету Євгеном Соколом, керівником відділу міжнародних зв’язків Олександром Гончаровим і директорами інститутів ХПІ Романом Томашевським та Олексієм Ларіним, Йонас Крістенсен зазначив, що Україна має значний потенціал розвитку технічної та інженерної освіти, про що свідчить велика кількість кваліфікованих випускників ХПІ та інших українських вишів серед співробітників компанії. «Важливо, щоб українські інженери могли працювати саме в Україні і розвивати промисловість і економіку своєї держави. Саме тому ми створили філію в Одесі», — підкреслив датський підприємець.

Компанію «Прогресстех-Україна» представив директор Андрій Фіалковський. Під час зустрічі ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол наголосив на важливості тісної співпраці між бізнесом і технічними вишами: «Найбільш перспективним у даний час є проектний підхід до освітнього процесу, але за умови, що практична частина навчання організована в тісній співпраці з роботодавцями. Все це повинно реалізовуватися з урахуванням реальних умов роботи майбутніх фахівців, що і визначає перспективи нашої роботи з підприємствами». У свою чергу, Андрій Фіалковський висловив надію на поглиблення співпраці у підготовці студентів, які в майбутньому зможуть ефективно працювати в компанії.

Довідка:

BIIR — інженерно-консалтингова компанія, заснована в 2008 році в місті Орхус, Данія. У 2013 році був відкритий український офіс в Одесі — «БІІР Україна». Компанія спеціалізується на проектах з використання вітроенергетики та інших відновлюваних джерел енергії, видобутку і транспортування газу і нафти. BIIR надає послуги з розробки продуктів в галузі енергетики (конструювання та проектування механічних і електричних систем, розробка програмного забезпечення, промисловий дизайн, тощо), управління проектами, впровадження систем контролю якості, оцінки концептів і бізнес-планування.

ТОВ «Прогресстех-Україна» — постачальник інжинірингових послуг провідним світовим виробникам авіатехніки, розробник проектних рішень для аеропортів та інших інфраструктурних об’єктів цивільного призначення. Найбільший замовник і партнер «Прогресстех-Україна» — компанія «Boeing». В компанії працює близько 800 інженерів та фахівців, з яких більше 50 — випускники НТУ «ХПІ».