Dig Comp — для викладачів Політеху

Вчені НТУ «ХПІ» взяли участь в міжнародному проекті Erasmus+ «dComFra — Digital competence (Dig Comp) framework for Ukrainian teachers and other citizens». В рамках проекту викладачі кафедри «Системи інформації» протягом 3-х місяців відвідували тренінги, які проводилися для українських вишів. Вони відбулися в університетах Литви, Польщі та Чехії. Заняття були присвячені питанням підготовки викладачів та підвищенню їх кваліфікації в галузі цифрової грамотності з урахуванням швидкого розвитку інформаційних технологій.

Так, 18-22 лютого 2019 року доц. кафедри «Системи інформації» Анна Заволодько та аспірантка кафедри Юлія Бреславець взяли участь у тренінгу, який проводився університетом Вітаутаса Великого (м. Каунас, Литва). На ньому було розглянуто багато аспектів, пов’язаних з цифровими навичками: розвиток навчально-випробувального центру; розробка стратегії збільшення кількості подій CodeWeek в Україні; розробка плану ініціатив цифрових навичок в Україні; вивчення цифрових навичок абітурієнтів та багато інших.

Другий тренінг пройшов в педагогічному університеті Кракова та Краківському екзаменаційному центрі (Польща) 18-21 березня 2019. У ньому брали участь: старший викладач кафедри систем інформації ХПІ, керівник Центру підготовки інструкторів академії Cisco НТУ «ХПІ» Максим Толкачов та старший викладач кафедри систем інформації ХПІ, керівник Центру підтримки академій Cisco НТУ «ХПІ» Наталія Дженюк. В ході тренінгу в Польщі були розглянуті питання цифрових компетенцій дітей, підлітків і дорослих, системи сертифікації комп’ютерних знань, освіти за професією інформатики на рівні загальноосвітніх шкіл та інші.

Третій, заключний тренінг пройшов 8-11 квітня 2019 в Чеському агротехнічному університеті Праги. У ньому взяли участь старші викладачі кафедри «Системи інформації» Максим Охріменко, Максим Толкачов та Наталія Дженюк.

Після кожного з тренінгів викладачі Політеху проводили в НТУ «ХПІ» інформаційні дні, де ділилися з колегами знаннями, отриманими під час проекту Erasmus+ «dComFra — Digital competence framework for Ukrainian teachers and other citizens». Міжнародний проект реалізується на факультеті «Комп’ютерні та інформаційні технології» університету і спрямований на підвищення рівня цифрової компетентності викладачів та інших громадян.

Довідка:

DigComp (DigComp 2.0: Digital Competence Framework for Citizens) — рамка цифрової компетентності для громадян була введена Європейською комісією в 2016 році. На сьогоднішній день є одним з останніх європейських сучасних стратегічних документів, який розроблений європейською спільнотою країн, що створюють освітні стандарти. Особливо важливе питання оцінки ІК-компетентності виникає в контексті підготовки викладача та підвищення його кваліфікації в умовах швидкого розвитку ІКТ. Врахування досвіду міжнародних програм є необхідною умовою інтеграції вітчизняної освіти в освітній простір провідних країн світу і запорукою успішного здійснення освітніх реформ в Україні.

Erasmus + «dComFra — Digital competence framework for Ukrainian teachers and other citizens» (598236-EPP-1-2018-1-LT-EPPKA2-CBHE-SP) — проект, мета якого створити і представити ефективну мережу Української Національної цифрової коаліції, що базується на українських вишах, профільних асоціаціях, державних і бізнес структурах.

Академія CISCO при НТУ «ХПІ» створена за грантом НАТО в 2007 році.

CodeWeek — організація, яка почала свою роботу в 2013 році з заходів в 26 європейських країнах, і спрямована на питання використання штучного інтелекту в роботі соціальних мереж. За 2018 рік вона зібрала 2,7 мільйона учасників, і майже 44 000 заходів пройшли в 72 країнах Європи і по всьому світу.