12 студентів ХПІ поїдуть на навчання і стажування до Німеччини

У Києві відбувся відбірковий конкурс серед студентів для проходження навчання та стажування в Німеччині в рамках програми німецької служби академічних обмінів DAAD. Серед претендентів — студенти технічних спеціальностей НТУ «ХПІ», які є учасниками освітньої програми «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру ХПІ. За підсумками відбору сім другокурсників Харківського Політеху пройдуть літні німецькі мовні курси в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке, троє студентів третього курсу — виробничу практику, а два четвертокурсника ХПІ прийняті на включене навчання до магістратури цього університету. Освітні програми забезпечені стипендіями від DAAD.

Відбірковий конкурс відбувся на базі Спільного Україно-Німецького факультету машинобудування НТУУ «КПІ ім. Сікорського» в рамках V студентської конференції. Учасниками були студенти Київського Політеху та НТУ «ХПІ» — Навчально-наукового інституту електроніки, енергетики і електромеханіки, а також Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту. Претенденти-студенти 4-го курсу представляли доповіді, які стосувалися їхніх бакалаврських робіт, студенти 3-го курсу презентували плани наукової діяльності на майбутній рік. Студенти других курсів проходили персональні співбесіди з професорами з німецького університету.

В результаті змагань, сім другокурсників ХПІ практикуватимуть свій німецький на літніх мовних курсах в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке. Троє політехніків-третьокурсників поїдуть в цей самий виш для проходження виробничої практики, в програмі — організація екскурсій на підприємства Німеччини. Також за підсумками захисту бакалаврських дипломних робіт два студента відібрані на включене навчання до магістратури Магдебурзького університету. Враховувалася їхня успішність в НТУ «ХПІ», оцінки за німецьку мову (німецький центр проводить власне тестування) і бали, набрані за презентацію бакалаврської роботи. Таким чином, з жовтня 2019 року вони стануть студентами відразу двох університетів — НТУ «ХПІ» та Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке.

Відзначимо, що всі освітні програми забезпечені стипендіями від DAAD, а студентів відбирали за участю професорів з німецького університету.

«Ми дуже раді, що наші студенти протягом місяця будуть вивчати німецьку мову, відвідають лабораторії університету, провідні підприємства Німеччини! І це лише одна з можливостей, яка надається студентам НТУ «ХПІ» в Німецькому освітньому центрі», — сказав координатор Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» Денис Мєшков.

Довідка:

Освітня програма «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» передбачає поглиблене вивчення німецької мови студентами 1-4 курсів інженерних спеціальностей. На старших курсах передбачено вивчення технічної німецької. Лектори — викладачі ХПІ і представники німецької служби академічних обмінів DAAD.