Підсумки вступної кампанії ХПІ – 2019: Більше хіміків та енергетиків

У Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» підбили підсумки вступної кампанії 2019 року. Станом на 27 серпня, в НТУ «ХПІ» на денну форму навчання зараховано 3019 осіб. Більшість студентів-новобранців Політеху: мешканці Харківського регіону (порівнюючи з 2019 роком кількість вступників збільшилася на 75 осіб), далі за популярністю йдуть Донецька (зростання на 14,5%), Дніпропетровська (зростання на 38%), Кіровоградська (зростання на 200%), Луганська, Полтавська, Запорізька і Сумська області. Серед найбільш затребуваних напрямів вишу, як і минулого року — IT, інженерія, енергетика, менеджмент і філологія. Новий тренд цього року — збільшення популярності технічних напрямів. Найбільший приріст показали спеціальності «електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і «хімічні технології та інженерія».

Підсумки вступної кампанії в цифрах:

— на 1-й курс «бакалавра» зарахована 1631 особа (бюджет — 958, контракт — 673),

— на перший курс зі скороченою формою навчання — 239 осіб,

— на 2-3 курс — 120 осіб,

— на денну форму «магістратури» — 1029 осіб (бюджет — 712, контракт — 317).

Найпопулярнішими спеціальностями 2019 НТУ «ХПІ» стали комп’ютерні науки, менеджмент, комп’ютерна інженерія. Крім них в Топ-10 увійшли: філологія, хімічні технології та інженерія, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, інженерія програмного забезпечення, маркетинг і психологія.

Відзначимо, що підвищеним попитом серед претендентів на «бюджет» користувалися інженерні напрями. Це спеціальності — комп’ютерні науки, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, хімічні технології та інженерія, комп’ютерна інженерія, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, прикладна механіка, менеджмент, інженерія програмного забезпечення, галузеве машинобудування, харчові технології.

Контрактники Політеху цього року обирали менеджмент, комп’ютерні науки, філологію, комп’ютерну інженерію, маркетинг, міжнародні економічні відносини, психологію, економіку, інженерію програмного забезпечення, фінанси, банківську справу і страхування.

«Особливість вступної кампанії 2019 НТУ «ХПІ» — зростання популярності технічних напрямів. Найбільший приріст показали спеціальності «електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і «хімічні технології та інженерія». Збільшився набір на IT-спеціальності. Популярним серед економічних напрямів залишається «менеджмент». Також гідні позиції за кількістю вступників займають спеціальності галузі механіки. Серед гуманітарних напрямів лідерами залишаються «філологія» та «психологія», — зазначив відповідальний секретар Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергій Петров.

Таким чином, рейтинг інститутів і факультетів ХПІ за кількістю вступників на 1-й курс (на базі повної загальної середньої освіти) виглядає так: Навчально-науковий інститут економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу, факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії, факультет комп’ютерних та інформаційних технологій, Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії, факультет соціально гуманітарних технологій, Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки, Навчально-науковий інститут механічної інженерії і транспорту, Навчально-науковий інженерно-фізичний інститут.