Тренди інженерної освіти від ХПІ та європейських компаній

21 вересня в Харкові відбулася прес-конференція на тему: «Перспективи інженерної освіти та інженерної професії України. Погляд з Європи». Спікерами стали представники данської компанії BIIR та НТУ «ХПІ». Вони обговорювали питання сучасних вимог до технічної освіти, інженерного аутсорсингу, а також співпрацю європейських інжинірингових компаній з українськими вишами. Основний меседж зустрічі — глобальні тренди XXI століття припускають роботу в проектному форматі, творчий пошук інженерних рішень, створення якісного продукту для клієнтів з різних країн світу. І для таких цілей міжнародні компанії обирають українських фахівців-інженерів.

Конференція проходила в прес-центрі KHARKIV Today, серед спікерів — директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін, менеджер FEA відділу «БІІР Україна», випускник ХПІ Юрій Веретельник, голова правління данської інженерно-консалтингової компанії BIIR Томас Сіллесен (Thomas Sillesen) .

«Сьогоднішня проблема технічної освіти — це відношення молоді до інженерної освіти. Багато хто вважає, що це не дуже престижно, нецікаво або неприбутково в майбутньому. Насправді це не так. Українська освіта досить якісна. Важливим є те, що європейські компанії націлені на співпрацю з вишами. Ми хочемо показати, що є величезні перспективи, що ця професія користується попитом і в Європі, і в Україні», — сказав директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін. Він зазначив, що данська компанія BIIR співпрацює з НТУ «ХПІ» вже два роки. 6 років компанія активно розвивається в Україні, влітку цього року був відкритий офіс у Харкові, де близько половини співробітників — випускники харківського Політеху.

«В Україні дуже хороші інженери, що є основною причиною чому ми тут. В Данії бракує таких фахівців. У нас є кілька українських офісів, харківський — є найбільш важливим. Можливо, зараз інженерні професії непопулярні в Україні, але ми будемо намагатися змінити це», — розповів голова правління данської інженерно-консалтингової компанії BIIR Томас Сіллесен.

Спікери зустрічі поділилися своїм баченням розвитку і трансформації технічної освіти. В першу чергу — більше практики, зміна підходів у навчанні, розуміння сучасних потреб компаній.

«Світ змінився і будь-яка професія, в тому числі інженерна, є проектною. На перший план виходить саме командна робота. Наприклад, ми бачимо інженерну фірму, яка займається розробкою проектів для сфери вітроенергетики. Це така справжня інженерна робота, але тим не менше вона дуже творча. Це — та культура, яка вже існує в Європі, в Штатах, і повинна бути в Україні. Ми добре навчаємо математиці, механіці, але недостатньо приділяємо увагу творчому пошуку рішень. А ці речі, які сьогодні вимагають компанії і час — повинні йти саме від роботодавців. Тому ми повинні плідно співпрацювати», — зазначив директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін. Він розповів про основні необхідні компоненти розвитку технічної освіти. Це — активна співпраця вишу з підприємствами на старших курсах (на етапі магістратури), тобто практика і робота студентів в компанії, впровадження CDIO-концепції (проектного навчання) — коли студенти третіх, четвертих, п’ятих курсів працюють над невеликими проектами. Крім того, з жовтня заплановано впровадження дуальної освіти: «Ідея проста — теоретичну підготовку студент отримує у виші, а практичну в компанії. Як це зробити? За допомогою індивідуального графіка навчання. Для компанії — це можливість відбирати якісних співробітників, інтегрувати їх в робочий процес. Це ті глобальні тренди, які ми намагаємося відпрацювати з компанією. Ну і наукове співробітництво, яке ми тільки починаємо», — підкреслив Олексій Ларін.

Менеджер FEA відділу «БІІР Україна», випускник ХПІ Юрій Веретельник зазначив, що серед цілей компанії у співпраці з харківським Політехом — дати студентам практичну підготовку, допомогти викладачам вишу вдосконалити програму, навчальні плани, щоб в результаті випускники НТУ «ХПІ» могли відразу починати працювати в компанії. «Буквально цього тижня у нас почалася практика. Чотирьох студентів ми взяли з кафедри «Динаміка і міцність машин» Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ». Ще однією базовою кафедрою в Політеху, з якою ми співпрацюємо, є «Теорія і системи автоматизованого проектування механізмів і машин». Активно працюємо над програмою дуальної освіти. Це потрібно, затребувано бо в цій ситуації ми маємо можливість знайомити студентів з роботою в компанії ще в процесі їхнього навчання в університеті. Ми потребуємо нових фахівців з міцності, перш за все — це випускники спеціальності «прикладна механіка», які займаються комп’ютерним моделюванням. У нас в харківському офісі ще є конструктори. Крім того, ми думаємо про відкриття в харківському офісі відділу з комп’ютерної електроніки і програмування — це дуже перспективний напрям», — сказав Юрій Веретельник.

Після прес-конференції глава правління данської інженерно-консалтингової компанії BIIR Томас Сіллесен (Thomas Sillesen), інші співробітники компанії провели зустріч зі студентами ХПІ в харківському офісі «БІІР Україна».

Довідка:

BIIR — інженерно-консалтингова компанія, заснована в 2008 році в місті Орхус, Данія. У 2013 році був відкритий український офіс в Одесі — «БІІР Україна», а в 2019 році — в Харкові. Компанія спеціалізується на проектах з використання вітроенергетики та інших відновлюваних джерел енергії, видобутку і транспортування газу і нафти.

BIIR надає послуги з розробки продуктів в галузі енергетики (конструювання та проектування механічних і електричних систем, розробка програмного забезпечення, промисловий дизайн і т.д.), управління проектами, впровадження систем контролю якості, оцінки концептів і бізнес-планування.

НТУ «ХПІ» активно співпрацює з компанією BIIR. Студенти Політеху можуть пройти практику, захистити дипломну роботу, стати співробітником «БІІР Україна».

Відео про співпрацю ХПІ та компанії BIIR — за посиланням.